Mainos

Asuntomessut ampiaisongelmasta: Kyllä messuille uskaltaa tulla – työntekijätkin saaneet osansa

Seinäjoen asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuu vahvistaa, että ampiaiset ovat pistäneet noin 30 ihmistä asuntomessualueella. Joensuu kuitenkin sanoo, että ampiaiset eivät liiku suurissa parvissa, vaan kyse on yksittäisistä ampiaisista, jotka ovat pistäneet yksittäisiä ihmisiä.

– Meillä on kolmen viikon aikana noin 100 000 kävijää ja nyt on noin 30 pistosta tullut. Siinä on pistojen suhdeluku. Mutta totta kai jokainen pisto on valitettava tapaus, Joensuu sanoo.

Vaikka Joensuu arveleekin pistojen määrän olevan melko normaali määrä asuntomessujen kävijämäärään suhteutettuna on hän itsekin jo saanut kiinnostuneita vieraita.

– Kun join alueella kahvia ja pöydässä oli leivonnainen, kyllä siihen tuli kiinnostunut ampiainen viereen pörräämään.

Myös työntekijät saaneet osansa

Asuntomessujen projektipäällikön mukaan myös muutama työntekijä on saanut messuilta muistokseen ampiaisen pistoksen. Joensuu haluaa kuitenkin tähdentää, ettei alue ole ampiaisia mustanaan, vaan kyse on vain muutamista yksilöistä.

– Ei siellä kuitenkaan sellaisia katastrofiuutisten tappajaparvia ole, mistä saa uutisista joskus lukea, Joensuu naurahtaa. 

Joensuun tietojen mukaan kyse on siitä, että urospuoliset kuhnurit ovat nyt lähteneet liikkeelle, kun vanhat kuningattaret ovat kuolleet.

Suojakupuja ja makeita pyydyksiä

Messukävijöiden mukaan ampiaiset ovat kuitenkin ärhäköitä ja pistävät herkästi.

Joensuun mukaan messualueella ampiaisia houkuttavat eritoten ravintola-alueen makeat herkut.

– Olemme pyytäneet käyttämään suojakupuja, joilla makeat leivonnaiset suojataan ja säilyttämään muita makeisia kaapeissa. Jotkin alueen ravintoloista ovat myös asettaneet makeita ampiaispyydyksiä, siis asettaneet esimerkiksi makeaa tuoremehua jonnekin, jossa ihmisiä ei liiku, Joensuu kertoo.

Yksikin pistos voi olla liikaa

Tilastokeskuksen tietojen mukaan ampiaisen pistoksista aiheutuvat kuolemat ovat tuplaantuneet. Kun vielä 2000-luvun alussa keskimäärin vain yksi ihminen kuoli ampiaisen pistoon, on lähivuosina menetetty kahdesta kolmeen ihmistä ampiaisen pistosten johdosta.

Määrät eivät ole suuria, mutta korostavat pienen hyönteisen vaarallisuutta etenkin niille, jotka ovat allergisia ampiaisen pistolle.

Vaarallisiinkin tapauksiin on Seinäjoen asuntomessuilla varauduttu, Joensuu kertoo. 

– 500 metrin päässä on suuri Etelä-Pohjanmaan maakuntasairaala, jonne pääsee kyllä hädän sattuessa nopeasti. 

Joensuu myös uskoo, että moni ampiaisille allerginen on varautunut omilla kortisoneilla lähtiessään ulkoilmaan. Näin oli ainakin tapauksessa, jossa hänen kollegansa sai piston asuntomessuilla.

Joensuu vakuuttaa, että asuntomessuille uskaltaa tulla. Jollei omia hoitotarvikkeita ole mukana, on asuntomessujen ensiaputeltalla on varauduttu hyvin hoitamaan ampiaisen pistoja.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.