Asuntolainaa maksaville kalliita uutisia: EKP nostaa taas ohjauskorkoa

Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa kaikkia kolmea ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Korotus oli kymmenes peräkkäinen.

EKP:n talletuskorko nousee 4,00 prosenttiin eli korkeimmalle tasolleen euroalueen historiassa. Perusrahoitusoperaatioiden korko taas nousee 4,50 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 4,75 prosenttiin.

EKP:n neuvosto sanoo varmistavansa korkopäätöksillään, että ohjauskorot hillitsevät hintakehitystä riittävästi ja tarpeeksi pitkään.

OP: EKP on enemmän huolissaan inflaatiosta kuin talouskasvusta

EKP:n korkopäätös kertoo OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen mukaan siitä, että keskuspankki on tällä hetkellä enemmän huolissaan euroalueen liian kovasta inflaatiosta kuin talouskuvan heikkenemisestä.

EKP tasapainotti korkopäätöstä vihjaamalla, että koronnostosykli on nyt tullut päätepysäkille, OP muotoilee tiedotteessaan. 

Keskuspankki arvioi korkojen kohonneen tasoille, jotka riittävät takaamaan inflaation vähittäisen paluun kahden prosentin tavoitetasolle.

Hännikäisen mukaan viestintälinjan muutoksella on merkittävä signaalivaikutus, ja se kertoo keskuspankin siirtyvän jatkossa tarkkailemaan talous- ja inflaatiokehitystä. Markkinoiden katseet kääntyvät jatkossa korkohuipun keston arvuutteluun.

– Arvioimme EKP:n pitävän korot pidemmän aikaa korkealla sitkeiden hintapaineiden nitistämiseksi. Ennakoimme talletuskoron pysyvän nykytasolla aina ensi vuoden kesän yli, joten nopeaa helpotusta korkotasoihin ei ole luvassa, Hännikäinen katsoo.

– Näemme euribor-korkojen olevan lähellä huipputasojaan ja ennakoimme korkojen kääntyvän vähitellen loivaan laskuun. Ennustamme asuntovelallisille keskeisen 12 kuukauden euriborin laskevan seuraavan vuoden aikana 3,6 prosenttiin nykyisistä yli 4 prosentin lukemista.

Lue myös:

    Uusimmat