Asuntojen kuntotarkastuksia tehostetaan

Asunto- ja omakotitalokauppojen yhteydessä tehtäviin kuntotarkastuksiin on laadittu yhtenäiset ohjeet, joita yhä useampi tarkastaja velvoitetaan noudattamaan. Kuntotarkastusten tarkoituksena on antaa puolueetonta tietoa rakennuksen kunnosta asunnon omistajalle, ostajalle sekä kiinteistövälittäjälle.

Ohjeet asuntojen kuntotarkastuksista on tarkoitettu ensisijaisesti omakotitalojen tarkastukseen, mutta ne soveltuvat myös mm. rivi- ja kerrostalohuoneistoihin. Asiantuntijalta tilattu asunnon kuntotarkastus maksaa keskimäärin 3 000-5 000 markkaa.

Asuntojen kuntotarkastusten ongelmana on ollut, että tarkastusten tilaaja ei välttämättä ole tiennyt, mistä hän maksaa. Yhtenäisten ohjeiden avulla pyritään varmistamaan, että kuluttaja tietää mitä hän on tilaamassa. Uusissa ohjeissa tarkastajia mm. velvoitetaan kertomaan tilaajille tarkastuksen epävarmuustekijät.

Tarkastusten luotettavuutta aiotaan kehittää myös lisäämällä tarkastajien koulutusta. Ohjeita on ollut laatimassa kymmeniä asiantuntija- ja viranomaistahoja. Johtoryhmään on kuulunut mm. ympäristöministeriö, Kuluttajavirasto ja Kiinteistöliitto.

Tarkastajia Internetissä

Vakuutusyhtiöt ovat laatineet luettelon heidän luotettaviksi katsomistaan asuntojen kuntotarkastajista. Lista on löydettävissä vakuutusyhtiöiden Internet-sivuilta.

Jokaiselle asunnon välittäjälle suositellaan kuntotarkastuksen teettämistä. Joissain ostotilanteissa kuntotarkastus on jopa ollut kaupan ehtona. Kuntotarkastusten yhteydessä tarkastaja tutustuu talon huoltokirjaan, jos sellainen on olemassa. Kuntotarkastaja voi myös laatia rakennuksen huoltokirjan, jota voi verrata auton huoltokirjaan.

Tämän vuoden alusta huoltokirja on ollut lakisääteinen kaikissa uusissa rakennuksissa. Sitä kysytään myös yhä useammin kaupan yhteydessä.

Kuntotarkastajalta kuluu tarkastustehtävissä yleensä noin 2-5 tuntia kohteesta riippuen. Käynnin aikana tarkastaja haastattelee asukasta ja isännöitsijää sekä tutustuu asuntoa koskeviin asiakirjoihin ja rakennuspiirustuksiin. Tarkastaja selvittää myös rakennuksen näkyviä vaurioita tutustumalla huoneistoihin. Jos huoneistossa epäillään olevan pahoja vaurioita, voi tarkastaja porata rakenteeseen muutamia reikiä.

Kuntotarkastuksesta laaditaan aina kirjallinen raportti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja