Asuntoja rakennetaan enemmän kuin vuosikymmeniin, mutta ostajia on yhä vähemmän – "Iso kysymysmerkki on, menevätkö uudet asunnot kaupaksi"

Ostajan vai myyjän asuntomarkkinat? 6:32
Asuntojen hinnat laskivat viime vuonna ympäri Suomea. Vain kolmella alueella hinnat nousivat.

Asuntokaupassa on näkyvillä tummia pilviä, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo). Asuntolainoja myöntävän Hypon mukaan tummat pilvet näkyvät muun muassa myymättöminä asuntoina.

Pääekonomisti Juhana Brotherus Hyposta sanoi perjantaiaamun Huomenta Suomessa, että asuntojen hinnat nousivat viime vuonna vain pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Kaikkialla muualla asuntojen hinnat laskivat viime vuonna.

Brotheruksen mukaan syynä tilanteeseen on Suomen väestönkehitys. Väestö vanhenee ja pian myös mahdollisesti vähenee, kun syntyvyys laskee.

– Jos väki vähenee ja asuntotuotanto on kuitenkin voimakasta, silloin hinnat tuppaavat laskemaan. 

Alkukesä näyttää loppuvuoden suunnan

Touko–kesäkuu on perinteisesti asuntokaupan kuumaa sesonkia. Brotheruksen mukaan alkukesä näyttää loppuvuoden suunnan asuntomarkkinoilla. 

Nyt valmistuu enemmän uusia asuntoja kuin kertaakaan sitten vuoden 1991. Tilanne herättää Brotheruksen mukaan suurta mielenkiintoa.

– Iso kysymysmerkki on, menevätkö uudet asunnot kaupaksi. Jos menevät, mihin hintaan? Kenelle ne menevät? Menevätkö enemmän sijoittajille vai oman kodin ostajille? Brotherus pohti Huomenta Suomessa.

Sijoittajat tähyävät hyvien kulkuyhteyksien varrella olevia asuntoja

Sijoittajat tähyävät tällä hetkellä etenkin radanvarsien asunnoista. Brotherus arvioi että esimerkiksi länsimetron ja kehäradan varrella olevat kohteet kiinnostavat ammattimaisia sijoittajia.

– Sinne, mistä asunnon saa hieman edullisemmin ja voi saada vähän parempaa tasoa olevan vuokratuoton.

Lue myös:

    Uusimmat