Asuntoautossa asuvalta työttömältä Jarilta varastettiin yhdessä hujauksessa koko omaisuus lemmikkikoiraa myöten: "Minua harmittaa niin suunnattoman paljon"

Helsinkiläinen 41-vuotias Jari menetti viime viikolla omaisuutensa ja ison osan ilon aiheistaan, kun hänen asuntoautoonsa murtauduttu torstain aikana Agricolankadulla. Vorolle oli kelvannut käytännössä kaikki, mikä oli Jarille tärkeää.

Jari kertoo MTV Uutisille asuneensa vuoden ajan asuntoautossa, josta on muotoutunut hänelle koti. Vakinaista asuntoa hänellä ei ole ollut. Seuraa on ollut pitämässä uskollinen sekarotuinen Bordercollie nimeltään Tyra Banks.

11-vuotias Tyra on asunut Jarin kanssa nyt neljä vuotta ja lemmikistä oli tullut hänen paras kaverinsa.

– Olen kyllä siihen niin kiintynyt. Se on minun paras kaverini. Se on luonteeltaan kaikkien ystävä. Tyra ei koe olevansa koira vaan yksi meistä, Jari kertoo rakkaasta lemmikistään.

Jari oli päättänyt perustaa itselleen oman kodin asuntoautoon, jotta hän ei olisi tarvinnut asuntolapaikkaa. Nyt asuntoautossa on tullut asuttua jo vuoden päivät. Jari on ollut keväästä lähtien työttömänä, kun hänet lomautettiin koronapandemian takia keittiövastaavan tehtävistä.

– Nyt en tiedä, milloin työt jatkuvat vai jatkuvatko ne osaltani ollenkaan.

Ilta, kun koira ei ollutkaan haukkumassa vastassa

Jari kertoo olleensa palaamassa baari-illan jälkeen asuntoautolleen torstain ja perjantain välisenä yönä. Tuolloin hän havaitsi välittömästi, että kaikki ei ole hyvin.

– Avasin kotini oven, ja lattia oli täynnä tavaraa ja kaapit auki. Kaikki kamat oli vedetty alas ja kaapeista. Ihmettelin, kun koira ei hauku. Huomasin, että myös koiran talutushihna oli viety ja se oli merkki siitä, että koiranikin oli viety.

Tyrasta ei ole kuulunut sen koommin mitään.

Murtovarkaalle oli kelvannut moni tavara pölynimurista ja televisiosta lähtien. Jopa auton sulakkeita ja releitä oli viety. Tämän takia auto ei enää käynnisty. Jari pelkää, että hänen autonsa tuulilasiin alkaa pian ilmestyä sakkoja ja auto tullaan hinaamaan pois. Nämä ovat asioita, joihin hänellä ei olisi nyt varaa.

Kyllä minua v***ttaa aivan mahdottomasti

Jari kertoo, että tapahtumat harmittavat häntä oikein olan takaa. Elämä työttömänä ei ole ollut helppoa, ja sitten murtovaras vielä katsoo oikeudekseen viedä loputkin.

– Kun pyrkii menemään elämässään eteenpäin ja on saanut kerättyä itselleen hiljalleen astioita ja vaatteita – olin saanut tehtyä tästä autosta kotini – kyllä minua nyt v***ttaa. Olen kyllä kyynistynyt tässä.

Jari kertoo, että hänellä on nyt todella tyhjä olo, kun Tyra ei ole hänelle pitämässä seuraa.

– Olen miettinyt, että miten tämä voi olla mahdollista. Minua harmittaa niin suunnattoman paljon. Jos näkisin tämän varkaan, niin en kysyisi häneltä mitään. Löisin häntä vain kysymättä, Jari purkaa tuntojaan.

”Asuntovaunussa elävät jäävät tukien ulkopuolelle”

Jarin mielestä suurin ongelma on siinä, että kaupunki ei ymmärrä sellaisia työttömiä ihmisiä, jotka ovat päättäneet asua asuntoautossa.

– Asuntoautoa ei vhyväksytä viralliseksi asuntomuodoksi, joten en saa siihen tukia. Tiedän monia ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa. Mielestäni minunkin pitäisi saada tukea ja paikka autolleni, kun en ole vienyt edes asuntoresursseja kaupungilta vaan olen itse tehnyt itselleni asumisolot.

Jari toteaa, että hänelläkin on asumismenoja ja elämiseen tarvitaan esimerkiksi sähköä.

– Jos autolleni olisi ollut jokin turvallinen pysäköintipaikka, niin murtautumista ei olisi tapahtunut. Asuntoauto on varkaille helpo kohde.

Helsingin poliisin mukaan tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus. Toistaiseksi poliisi ei ole kuitenkaan päässyt selvittämään tapausta, sillä ilmoituksen tekijää ei ole tavoitettu. 

Lue myös:

    Uusimmat