Asunnot kallistuneet huimasti varsinkin pääkaupunkiseudulla

Asuntojen hintakehitys on ollut alkuvuonna todella hurjaa. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inhan mukaan pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet lähemäs 16 prosenttia. Muualla maassa nousua on ollut noin 11 prosenttia.

Inhan mukaan hintojen nousuun on kaksi syytä. Erittäin halvat korot ja huono tarjonta.

– Taloustaantuma on jäädyttänyt rakentamisen. Kun ei ole tarjontaa ja lainat ovat halpoja, kysyntä pysyy korkealla.

Inha povaa tulevaisuudessa ongelmia, jos hintojen nousu vielä jatkuu. Inha toivoo MTV:n haastattelussa, että nousu rauhoittuu ja tarjontaa saadaan lisää.

– Vuokra-asuntoja on suhdannesyistä ihan riittävästi, mutta kovan rahan asuntoja tarvitaan erityisen kipeästi.

– Erityisesti pääkaupunkiseudulle tulee maaltamuuttoa ja maahanmuuttoa. Työpaikkoja syntyy, ja vuodessa tarvittaisiin noin 12 000 asuntoa, Inha laskeskelee.

Toimitusjohtajan mielestä nyt voidaan puhua jollain tapaa hintakuplan alkulähteistä. Kuluttajat ovat hänen mielestään kuitenkin varovaisia, erityisesti Kreikan talouskriisin takia. Yrittäjät ovat tällä hetkellä kovinkin optimistisia, kuluttajat ovat kääntäneet kelkkaansa.

Inha arvelee, että ostajat ovat maksaneet hankkimistaan asunnoista liikaa.

– Asunnoista on useassa tapauksessa maksettu pyyntihintaa enemmänkin, ei se ole normaalia kauppaa. Liikaa ei pidä maksaa. On katsottava, että kauppa on omien resurssien puitteissa ja hankinta järkevää, Inha muistuttaa.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja ei usko hintojen lähtevän enää laskuun. Nousu on kuitenkin rauhoittumassa.

– Aikaisemmin lykkääntynyt korkojen nousu tulee kyllä aikanaan. Tarjonta alkaa myös olla entistä parempaa. Edessä on veronkorotuksia ja vyön kiristyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat