Mainos

Asukkaat etsivät turvaa Gazan taisteluilta

Hamasin ja Fatahin väliset yhteenotot ovat kiihtyneet viime päivinä, ja niissä on kuollut yli 20 ihmistä.

Kilpailevien palestiinalaisryhmien yhteenotot ovat jatkuneet Gazassa. Useita päiviä kestäneet taistelut ovat kiivaimmat ääriliike Hamasin valtaantulon jälkeen, ja ne ovat vaatineet ainakin 24 ihmisen hengen.

Kranaattien räjähdykset ja konetuliaseiden äänet kaikuivat Gazan kaupungissa, missä käytiin katutaisteluja. Asukkaat pakenivat kodeistaan lähellä kiivaimpia taisteluja, kun taas muualla pysyttiin kotona ja poissa ikkunoiden lähettyviltä.

Yhteenotot ovat alkaneet levitä myös Länsirannalle, missä Fatahin kannattajat sieppasivat 11 Hamasin jäsentä Nablusissa. Fatahin kannattajat myös sytyttivät opetusministeriön rakennuksen tuleen.

Pääministeri Ismail Hania vetosi palestiinalaisiin väkivallan lopettamiseksi.

- Kehotamme kaikkia palestiinalaisia vaalimaan kansallista yhtenäisyyttä, antamaan järjen ja vuoropuhelun päästä voitolle, poistamaan aseet kaduilta ja panemaan pisteen jännitteille, Hania sanoi.

Egyptiläiset välittäjät istuivat Hamas-johtoisen hallituksen kanssa neuvottelupöytään pyrkimyksenään löytää kriisiin ratkaisu.

Koulut pitivät tänään ovensa suljettuina Gazassa, missä pienellä alueella asuu 1,5 miljoonaa palestiinalaista. Vain muutamat kaupat olivat auki, jotta ihmiset saattoivat ostaa välttämättömimpiä tarvikkeita.

Taistelut Hamasin ja Fatahin välillä puhkesivat viime kuussa sen jälkeen, kun palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas julisti ennenaikaiset vaalit palestiinalaisalueille. Tätä ennen palestiinalaisryhmät olivat yrittäneet tuloksetta neuvotella kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta. Hamasin mukaan Abbasin ilmoitus vaaleista merkitsee vallankaappausyritystä.

Saudi-Arabia kutsui palestiinalaisjohtajat

Saudi-Arabian kuningas Abdullah kutsuu kilpailevien palestiinalaisryhmien johtajat Mekkaan keskustelemaan erimielisyyksistä. Kuninkaan tarjouksesta kertoi maan virallinen uutistoimisto SPA.

Hamas-johtoinen hallitus ilmoitti heti ottavansa kutsun vastaan. Fatah-liikkeen edustaja puolestaan sanoi, ettei vielä halua ottaa kantaa asiaan koska ei ole saanut virallista kutsua.

Kuningas Abdullah kehotti Gazan alueella kilpailevia ryhmiä "olemaan järkeviä ja antamaan vuoropuhelun päästä voitolle aseiden kielestä".

- Se, mitä on tapahtumassa Palestiinan pyhällä maalla, on häpeä, kuningas sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.