AstraZenecan koronarokotteen saaneilla ilmennyt veritulppia, Tanska ja Itävalta keskeyttäneet rokotukset – "Suomessa ei ole tullut esiin sellaista huolenaihetta"

Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista – Tanskan keskeytyspäätös ei vaikuta 1:31
Suomi ei aio keskeyttää koronarokottamista AstraZenecan rokotteella – Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri kertoo, onko syytä huoleen.

Itävallassa viranomaiset ovat keskeyttäneet kansalaisten rokottamisen AstraZenecan covid-19-rokote-erän rokotteella. Myös Tanska ilmoitti keskeyttävänsä rokottamisen.

Itävallassa kahdella AstraZenecan koronarokote-erästä olevan rokotteen saaneella henkilöllä on ilmennyt veritulppa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näverin mukaan Suomessa seurataan tilannetta.

– Suomessa seurataan tilannetta. Meillä ei ole tapahtunut mitään tällaista eikä tätä kyseistä rokote-erää ole ollut Suomessa käytössä, kertoo Näveri.

– Meillä kansallisesti ei siis ole ilmennyt mitään sellaista huolenaihetta, joka olisi asettanut tarpeita joillekin toimenpiteille.

Aiotaanko tämän uutisen perusteella Suomessa tutkia muita AstraZenecan rokote-eriä?

– Kun tätä asiaa selvitettiin, tultiin siihen tulokseen, että ei ole mitään syytä epäillä kyseisessä rokote-erässä olevan jonkinlaista poikkeamaa tai tuotevirhettä, joka olisi aiheuttanut nämä veritulpat, Näveri sanoo.

Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikön mukaan veritulppa-asiaa seurataan jatkossa tarkemmin.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että kun on katsottu kaikkia näitä haittavaikutusilmoituksia ja kertynyttä turvallisuustietoa, ei ole mitään syytä epäillä, että nimenomaan tämä rokote aiheuttaisi veritulppia, Liisa Näveri toteaa.

– Niitähän normaalistikin ilmaantuu tietyssä määrin väestössä. Mutta tilannetta seurataan.

Mistä johtuu, että esimerkiksi Tanska on reagoinut eri tavalla kuin Suomi?

– Minulla ei ole tarkempaa tietoa Tanskan tilanteesta. En myöskään tiedä, olisiko siellä ollut käytössä tätä kyseistä rokote-erää. Suomessahan sitä ei ollut, Näveri sanoo.

"Veritulppia ilmenee väestössä myös ilman rokotuksia"

Tanskassa terveysviranomaiset ovat nyt asettaneet kahden viikon tauon AstraZenecan koronarokotteiden antamiseen kansalaisille.

– Tosiaan, kun näitä veritulppiahan ilmenee väestössä myös ilman rokotuksia ja se turvallisuustieto, mikä meillä ja Euroopan lääkevirastossa on käytettävissä, ei viittaa siihen, että tämä rokote olisi niitä aiheuttanut, kertoo Näveri.

– Mutta koska tämä asia on noussut näin isosti esiin ja herättää huolta, turvallisuustiedon keräämistä ja analysointia jatketaan.

Näveri sanoo, että Itävallan uutisella ei ole vaikutusta Suomen koronarokotustahtiin.

– Suomessa ei ole tullut esiin mitään sellaista huolenaihetta, mikä aiheuttaisi muutoksia meidän kansalliseen rokottamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat