Astra Zenecaa suositellaan myös toiseksi annokseksi sitä saaneille – ministeriö MTV Uutisille: Astra Zenecan rokotetoimitukset Suomeen lopetettu

Suomen rokoteurakka etenee hyvässä tahdissa – näin THL:n Mia Kontio kommentoi tämän hetkistä rokotustahtia 4:47
THL:n Mia Kontio kertoo videolla, kuinka rokotukset Suomessa etenevät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on täsmentänyt ohjettaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöön liittyen.

THL suosittaa, että 65 vuotta täyttäneet saavat toisen rokoteannoksen saman valmistajan rokotteella kuin ensimmäisen annoksen, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

Silti Astra Zenecan rokotetta saanut voi saada toisen annokseksi mRNA-rokotetta eli Pfizerin tai Modernan rokotetta, jos hän niin haluaa. Pfizerin tai Modernan väliltä ei voi itse päättää, kumpaa saa.

– Rokotevalmisteen vaihto vaatii useimmiten sitä, että AstranZenecan rokotteelle varattu tehosteaika perutaan ja tilalle varataan uusi aika, Tampereen yliopistollinen sairaala tiedottaa.  

Käytännössä mRNA-rokotteella annettava tehosterokotus siis siirtyy jonkin verran myöhemmäksi.

Jos rokotetilanne on niukka, saatavissa olevat mRNA-rokotteet varataan ensisijaisesti ensimmäistä rokotetustaan saaville.

Alle 65-vuotiaille Astra Zenecan rokote on edelleen käyttökiellossa.

Astra Zenecaa ei enää tuoda Suomeen

MTV Uutisten sosiaali- ja terveysministeriöstä saamien tietojen mukaan Suomi ei ole enää ottanut vastaa Astra Zenecan rokotetoimituksia. 

STM:n mukaan jo nyt Suomessa olevat Astra Zenecan rokotteet vastaavat tarvetta, joka syntyy 65 vuotta täyttäneiden, aiemmin Astra Zenecan rokotteen saaneiden toisten rokoteannosten antamisesta.

– Mikäli osa valitsee Astra Zenecan rokotteen sijaan toiseksi annokseksi jonkun muun valmisteen, voi tästä jäädä jonkin verran rokoteannoksia käyttämättä. Määrä on kuitenkin hyvin pieni verrattuna Astra Zenecan rokotteiden hankintasopimuksen mukaiseen kokonaismäärään, STM:n viestinnästä kerrotaan.

Mikäli Suomi päättäisi lahjoittaa Astra Zenecan rokotteita muualle maailmaan, sekin tapahtuisi suoraan valmistajan kautta. Suomeen ei siis enää tuoda STM:n mukaan Astra Zenecan rokotetta. 

Juttua päivitetty STM:stä saaduilla tiedoilla 21.5.2021 klo 14.12.


Lue myös:

    Uusimmat