Mainos

Asiantuntijat roskapankin kaatumisesta: Hurjalta näyttää!

Suomalaiset talousasiantuntijat ovat huolissaan Yhdysvaltain roskapankkiesityksen kaatumisen vaikutuksista Yhdysvaltain- ja maailmantalouteen. Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila saanoo, että lain kaatuminen edustajainhuoneessa tietää kovia aikoja Yhdysvaltain rahoitusalalle.

- Hurjalta näyttää. Kyllä odotuksia oli jo ladattu niin paljon, että edes lievää rauhoitusta saataisiin näihin pankkialan pelkoihin. On todella odotettavissa huomenna levottomat ajat, Uotila kommentoi myöhään tänä iltana.

Ongelmat heijastuvat myös muille aloille. Amerikkalaisyritysten on vaikea saada lainaa, koska pankit eivät luota toisiinsa. Siksi investoinnit lykkääntyvät.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa lain hylkääminen tuli yllätyksenä, vaikkei sen toteutumista pidettykään päivänselvänä.

- Hylkäämistä ei pidetty todennäköisenä, koska tiedossa ei ole varteenotettavia vaihtoehtoja, toteaa laitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

- Nähtävästi siellä ei kellään ole selvää käsitystä siitä, miten tästä mennään eteenpäin, Sorjonen sanoo.

Suomelle vähän vaikutuksia

Suomeen Yhdysvaltain tapahtumat heijastuvat Uotilan mukaan melko vähän.

- Kyllä suomalaisista pankeista rahaa saa. Luottoehtoja tosin syynätään tarkemmin.

Asuntovelallisten elämää käänne ei mullista. Uotila kuitenkin ennustaa, että korkojen odotettu lasku lykkääntyy edelleen.

Vielä tänä aamuna Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Pasi Sorjonen arvioi, että Euroopassa korkotaso olisi voinut lähteä laskuun pankkipaketin ansiosta. Illalla ennuste oli jo toinen.

- Nämä ovat sellaisia aikoja, ettei kukaan oikein tiedä, mitä tapahtuu. Kaikki yllättävä saa aikaan lisää hermostuneisuutta, ja muutokset markkinoilla saattavat olla hyvin nopeita ja jyrkkiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.