Asiantuntijat: Raha tekee sinut onnelliseksi – ja näin se onnistuu!

Vanhan sananlaskun mukaan raha ei tuo onnea, mutta asiantuntijat ovat eri mieltä. Raha tuo onnea, kunhan sitä osaa käyttää oikein.

Onnellisuutta on vaikea mitata, eikä sitä tunnetusti voi saada rahalla. Smartmoney.com-sivuston haastattelemien tutkijoiden Elizabeth Dunnin, Daniel Gilbertin ja Timothy Wilsonin mukaan hyvä palkkapussi voi kuitenkin tehdä elämästäsi parempaa.

1. Osta elämyksiä, älä tavaraa

Uusi auto ei välttämättä lisää onnellisuutta, mutta matka Argentiinaan helpottaa stressiä ja parantaa sosiaalisia suhteita matkakumppaneihin, kuten vaikkapa omaan puolisoon.

Panostamalla henkiseen hyvinvointiin rahallisesti voi ylimääräinen setelinippu hyvinkin tehdä sinusta onnellisemman.

2. Anna omastasi

Hyväntekeväisyyttä ei perinteisesti koeta itsekkääksi toiminnaksi, mutta loppujen lopuksi sinulle tulee itsellesi hyvä mieli, kun autat vähäosaista.

Älä siis pidä kiinni kukkaronnyöreistäsi liian tiukasti, vaan muista myös niitä, jotka eivät ole yhtä onnekkaita kuin sinä. Siinä sivussa saat ostettua itsellesi palasen hyvää mieltä – raakaa, mutta totta.

3. Panosta alusvaatteisiin, älä viihdekeskukseen

Komean kotiteatterijärjestelmän ostaminen voi olla se, mitä himoitset, mutta Houghin mukaan kannattaa ennemmin panostaa useaan pieneen asiaan.

– Materiaan on niin helppo kyllästyä, joten panosta sen sijaan pieniin asioihin, jotka vaikuttavat elämänlaatuusi, kuten päivämatkaan tai hyviin alusvaatteisiin. Tutkimukset osoittavat että usein koettu mielihyvä on paljon tärkeämpää kuin se, kuinka suurella intensiteetillä toteutat niitä, yksi tutkijoista kertoo Realsimple.com-lehden haastattelussa.

4. Älä syydä rahaa vakuutuksiin

– Tästä kohdasta olen kaikkein vakuuttunein: koska ihminen mukautuu helposti mukavuuksiin, mukautuu hän helposti myös epämukaviin asioihin. Rikkoutunut tietokone ei pilaa elämääsi, joten tavaroiden vakuuttamista ei kannata yliarvioida.

Your Next Great Stock -kirjan kirjoittaja Jack Hough kehottaa säästämään ennemmin sukanvarteen, kuin maksamaan vakuutusyhtiöille suuria summia vuodessa.

– Vakuutuksen maksaminen on kuin rangaistusmaksu siitä, ettei katastrofirahastosi ole kunnossa, Hough kirjoittaa.

5. Säästä jotain varten – ja maksa se käteisellä!

Muistatko, miten ihanaa lapsena oli säästää jotain varten ja sen jälkeen käydä ostamassa se ihan itse? Osamaksut ja erilaiset luotot eivät ole muutenkaan järkevä maksutapa, mutta ne eivät myöskään ole yhtä mukavia kokemuksina.

Tutkimuksen mukaan kuluttaja, joka hankkii tuotteen pohtimatta sen todellista arvoa tai ilman odottamista, ei saa niin paljon iloa sen hankkimisesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat