Asiantuntijan hämmentävä väite: Vauvalta kysyttävä lupa ennen vaipanvaihtoa

Asiantuntijan mukaan lapselta täytyy kysyä lupa vaipan vaihtamiseen. Moni otti suostumuksen opetteluun tarkoitetun vinkin täysin kirjaimellisesti. 

ABC-kanava joutui kritiikin kohteeksi esiteltyään kanavallan asiantuntijaa, jonka mukaan lapselta täytyy kysyä lupa vaipan vaihtamiseen. Yllä olevalla videolla kilpaileva tv-kanava kutsuu esiintymistä "vasemmiston hulluudeksi".

Asiantuntija Deanne Carsonin mukaan perheessä on tärkeää opetella suostumuksen antamista niin, että lapset oppivat, miten suostumus annetaan, ja että "ei" tarkoittaa "ei".  Carson työskentelee Body Safety Australia -järjestössä, joka kouluttaa aikuisia suojelemaan lapsia ja edistää lasten oikeuksia.

"Aion vaihtaa vaippasi nyt, onko se ok"

Carson antoi esimerkiksi suostumusharjoittelusta vaipanvaihtotilanteen.

– Aion vaihtaa vaippasi nyt, onko se ok, Carson neuvoi kysymään vauvalta.

Carson itse myöntää, ettei vauva osaa reagoida kysymykseen.

– Tietenkään vauva ei vastaa "kyllä, äiti, se on mahtavaa, olisi ihanaa, että vaippani vaihdetaan", mutta jos annat lapselle tilaa, odotat kehonkieltä ja katsekontaktia, kerrot lapselle, että hänen vastauksellaan on väliä.

Sai kommentistaan kritiikkiä ja vihaviestejä

Katsojat ottivat vinkin kirjaimellisesti, ja Carson sai kommentistaan kritiikkiä ja vihaviestejä. Moni piti ajatusta "idioottimaisena" ja sen ehdottajaa "mielisairaana". 

Carson kirjoitti aiheesta Facebook-vastineen, joka on sittemmin kadonnut.

– Surullista kyllä, jotkut ihmiset ovat päättäneet pilkata minua (Voi ei! Pinkit hiukset! Hänen täytyy olla lesbo!) ja ajatusta siitä, että vauvalle tulee antaa oikeus omaan kehoonsa, Carson kirjoitti.

– Noille ihmisille kirjoitan tämän. Yksi kolmesta tytöstä ja yksi seitsemästä pojasta joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi ennen kuin he ovat 18-vuotiaita. Yksi 12 tytöstä joutuu seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi ennen kuin täyttää kuusi vuotta.

Hän myös huomauttaa, että aiheen halveeraaminen satuttaa myös niitä, joilla on kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta.

0:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja