Mainos

Asiantuntija venäläishävittäjän häirinnästä: Syynä ehkä USA-aluksella oleva asejärjestelmä

Venäläishävittäjän amerikkalaiskoneeseen kohdistama aggressiivinen ohilento Itämerellä on vain jatkumoa aiemmin tapahtuneelle, kommentoi tapausta kapteeni Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta. 

Yhdysvaltain puolustusviranomaiset ovat julkaisseet kuvaa venäläishävittäjästä, joka teki erittäin matalia ohituksia Itämerellä olleen yhdysvaltalaisaluksen yllä toissapäivänä.

– Aiemmin on ollut juuri samalaisia välikohtauksia, joissa Yhdysvaltain merivoimien alus on ollut Venäjän läheisillä merialueilla ja Venäjän hävittäjä on lähestynyt alusta ja tehnyt muutamia ohilentoja. Näitä on tapahtunut parin viime vuoden aikana muutamia, Kukkola sanoo.

Aluksella ehkä asejärjestelmä

Sama amerikkalaisalus on joutunut aiemminkin venäläishävittäjänkohteeksi, mutta tuolloin Mustallamerellä. 

– Syy hyökkäävään käytökseen saattaa olla se, että aluksessa on joidenkin tietojen mukaan Aegis-ohjuspuolustusjärjestelmän osa eli se kykenisi torjumaan ballistisia ohjuksia. Näin se olisi osa tätä Yhdysvaltain ballististen ohjusten torjuntajärjestelmää. Kun alus toimii lähellä Venäjän alueita, se tietenkin kiinnostaa venäläisiä ja he haluavat näyttää reagoivansa siihen, luonnehtii Kukkola.

 
Aluksella saattaa olla Aegis-asejärjestelmä.

Venäjä vastustaa Yhdysvaltain ohjuspuolustushanketta hyvin voimakkaasti. 

– Myös se, että yhdysvaltalaisalukset tulevat lähelle Venäjän aluevesiä ja harjoittelevat siellä kumppanimaiden kanssa, ei venäläisten näkökulmasta ole suotuisaa ja se halutaan näyttää. Tämä on eräänlainen protesti, että ei tässä sen vakavammasta asiasta ole kysymys. 

Sukhoi SU 24 -sotilaskoneen on kerrottu lentäneen vain yhdeksän metrin korkeudella amerikkalaisen hävittäjäaluksen yllä.

0:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.