Asiantuntija varoittaa sähkötupakasta: "turvallisuudesta ei ole näyttöä"

Julkisten tilojen savuttomuuden ja ravintolatupakointikiellon laajenemisen myötä sähkötupakasta on tulossa muotituote.Sitä markkinoidaan ympäristölle vaarattomana tuotteena, jota on mahdollista käyttää missä tahansa.

Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä. Asiantuntijat ovat huolissaan sähkötupakkaan liittyvästä myönteisestä julkisuudesta Internetissä ja lehtien palstoilla.

– Sähkötupakan toimivuudesta tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä eikä myöskään tuotteen turvallisuudesta, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Vainio on erityisen huolestunut jatkuvasti lisääntyvästä sähkötupakan markkinoinnista, kun sähkötupakoiden valvonta on riittämätöntä.

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry:n mukaan tällä hetkellä ei ole olemassa näyttöä sähkötupakan lyhyt- ja pitkäaikaisista terveysvaikutuksista. Erityisesti höyryjen sisältämien aineiden toistuvaa hengittämistä ei ole tutkittu, se voi olla vaarallista terveydelle. Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) on varoittanut sähkötupakan käytön riskeistä.

Yhdysvalloissa lääkeviranomainen FDA analysoi ainesosat kahden johtavan sähkötupakkamerkin patruunoista. Tuotteet sisälsivät tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita ja myrkyllisiä kemikaaleja. Näytteistä löytyi dietyleeniglykolia, joka on ihmisille myrkyllinen jäätymisenestoaineessa käytetty kemikaali sekä muun muassa syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja.

"Älä käytä mitään tupakkatuotteita"

Sähkötupakoista vapautuvan nikotiininkaan määrää ei ole säädelty, toisin kuin sallituissa nikotiinikorvaus-hoitotuotteissa. Nikotiinipitoisuus voi olla ilmoitettua suurempi.

– Paras tapa välttyä tupakan käyttöön liittyviltä riskeiltä on olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita. Sitä parempaa vaihtoehtoa ei ole, korostaa pääjohtaja Harri Vainio.

Suomessa sähkötupakka on luokiteltu lääkeaineeksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei voida myydä Suomessa ennen kuin sille on saatu myyntilupa lääkkeenä. Myyntiluvan hakemisen yhteydessä on osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttötarkoituksessaan. Sähkösavukevalmiste on reseptilääke, jos nikotiinin annosmäärä ylittää Fimean määräämän raja-arvon.

Mikä on sähkötupakka?

Sähkötupakka on sähköllä toimiva tavallista savuketta muistuttava laite, joka koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta. Laitteen päässä voi olla led-valo, jolla jäljitellään palavaa savuketta.

Sähkötupakassa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä vesihöyryä. Sähkötupakasta on olemassa nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita sekä eri makuvaihtoehtoja. Tuote on alun perin lähtöisin Kiinasta, jossa ensimmäinen malli kehitettiin vuonna 2004.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja