Asiantuntija varoittaa: Nämä ovat yleisimmät tapaturmat kotona

Kotona annettavan ensiavun perusteet 25:51

Suomessa sattuu vuosittain miljoona tapaturmaa, joista 80 prosenttia on koti- ja vapaa-ajan turmia. Ikäihmisillä tapaturmat sijoittuvat tavallisimmin kotiin, kertoo asiantuntija.

– Siellä (kotona) kaatumisten, liukastumisten ja putoamisten seurauksena syntyy erilaisia vammoja: murtumia, nivelvammoja ja vähimmillään ehkä mustelmia ja kolhuja, kertoo SPR:n ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Studio55.fi-lähetyksessä.

Tyypilliset kotitapaturmat liityvät naisilla siivoamiseen. 

– Eli kiipeillään, putsataan kaappeja ja pestään ikkunoita. Ehkä jollain vähän kiikkerälläkin jakkaralla seistään, sitten tasapaino vähän heittää ja pudotaan alas. Ja siinä voi käydä huonostikin – näissä kotona tapahtuvissa tapaturmissa naisihmisillä on aika usein pahimmillaan jopa lonkkamurtuma.

Miehillä kodin tapaturmat liittyvät yleensä nikkarointiin. Tavallisesti vahinko sattuu, kun ollaan tekemässä pientä kotityötä tai vaikkapa kytkemässä laitetta. 

– Siinä kohdassa sitten tapahtuu liukastuminen, kaatuminen tai putoaminen, Myllyrinne kertoo. 

Miehet saavat enemmän pään vammoja. Vakaviakin vammoja voi syntyä, muistuttaa Myllyrinne. 

Vaikka siivous on kaikissa ikäluokissa mainiota hyötyliikuntaa, Myllyrinne suosittelee ikäihmistä miettimään suursiivouksen edessä, voisiko urakkaan saada jostain apua. On myös hyvä miettiä, tarvitseeko ihan kaikkea ja perimmäistä nurkkaa siivota.

Jos tippuu jakkaralta kotona, miten tulee toimia? Katso videolta Myllyrinteen neuvot!

Lue myös:

    Uusimmat