Mainos

Asiantuntija varoittaa: Julkisten Wi-Fi-verkkojen huolimaton käyttö kuin suojaamatonta seksiä

Langattomia verkkoja tulee hyödynnettyä helposti yhtenään varsinkin matkustellessa. Hakkerit vaanivat kuitenkin linjoilla. Siksi julkisen Wi-Fi-yhteyden käyttämistä kannattaisi aina harkita tarkoin, eikä sellaisen kautta kannata hoitaa esimerkiksi pankkiasioita.

Kokenut tietoturva-asiantuntija Luke Bencie kehottaa olemaan tarkkana julkisten langattomien verkkojen kanssa Harvard Business Review -julkaisussa. Hän kirjoittaa että mukavuudenhalu on ylittänyt laajalti varovaisuuden ja harkinnan. Ihmiset käyttävät varomattomasti varsinkin älypuhelimiaan, vaikka tietoturvariskit ovat usein suuria.

Bencie viittaa kyselyyn, jonka mukaan jopa 75 prosenttia amerikkalaisista käyttää välillä henkilökohtaista sähköpostiaan julkisen langattoman yhteyden kautta. Hän pitää lukua huolestuttavana. Pari minuuttia ilmaisella internet-yhteydellä surfailua ei korvaa hakkerin kalastamia pankkitunnuksia tai muuta henkilökohtaista tietoa.

Huolimaton netin käyttö kuin suojaamatonta seksiä

Asiantuntija vertaa mielellään huoletonta Wi-Fi-yhteyden käyttöä suojaamattomaan seksiin. Riskit ovat yhtä todellisia.

– Molemmissa tapauksissa varotoimien laiminlyöminen voi johtaa pysyvään haittaan. Älypuhelimien tapauksessa harmi on digitaalista laatua: henkilökohtaisten tietojen, kuten salasanojen, pankkitietojen, valokuvien tai videoiden menettämistä.

Bencie kuvailee, että ihmiset heittävät kohtalon noppaa joka kerta kirjautuessaan esimerkiksi kahvilan, hotellin tai lentokentän langattomaan verkkoon.

Hakkerien menetelmät salakavalia

Internetistä löytyy suuret määrät hakkerien ohjevideoita Wi-Fi-yhteyden hyödyntämiseen epärehellisissä tarkoituksissa ja videoita on katsottu miljoonia kertoja. Keinoja on monia. Käytetyimmässä tekniikassa pahaa-aavistamattoman käyttäjän yhteys langattomaan verkkoon siepataan ja saadaan laite luulemaan hakkerin yhteyttä viralliseksi yhteydeksi.

Toinen yleinen keino on valeverkon luominen. Uhri saattaa kirjautua verkkoon, jota hän luulee nimen perusteella esimerkiksi hotellinsa ilmaiseksi langattomaksi verkoksi. Seinän takana saattaa olla kuitenkin hakkeri, joka tarjoaa koneeltaan voimakasta ja avointa verkkoyhteyttä, joka on nimetty hotellin mukaan. Turisti haksahtaa helposti hakkerin viralliselta kuulostavaan verkkoyhteyteen.

Yritysten lisäksi vaarassa myös jokainen kadunmies

Palomuurit ja tietoturvaohjelmat ovat tärkeitä, mutta ne eivät silti suojaa hakkereiden WiFi:n kautta suorittamilta hyökkäyksiltä. Luke Bencien mukaan tietoturva-alalla on sanonta, jonka mukaan maailmassa on kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jonka tiedot on hakkeroitu, niitä, joiden tiedot tullaan hakkeroimaan ja niitä, joiden tietoja hakkeroidaan parhaillaan.

– Kannattaa muistaa, että Wi-Fi-huijauksen kohdalla ei ole kyse siitä, joudutko huijauksen kohteeksi vaan siitä, milloin joudut huijauksen kohteeksi.

Bencien seitsemän vinkkiä huijauksien välttämiseksi:

1. Jos käytät julkista Wi-Fi-verkkoa, älä tee verkko-ostoksia, älä kirjaudu verkkopankkiin tai oikeastaan millekään henkilökohtaisille sivuille.

2. Käytä VPN-yhteyttä surffailusi salaamiseksi.

3. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen sivustoilla, joilla se on mahdollista. Silloin pelkkä salasanasi tietäminen ei vielä riitä kirjautumiseen.

4. Vieraile vain HTTPS-muotoisilla sivustoilla, jos käytät julkisia koneita.

5. Estä puhelimesi asetuksista automaattinen liittyminen Wi-Fi-verkkoihin. Tämä säästää myös akkua, kun puhelin ei edes yritä etsiä Wi-Fiä.

6. Jos käytät Bluetooth-yhteyttä julkisilla paikoilla, tarkkaile, ettei kukaan pääse häiritsemään yhteyttä omalla laitteellaan.

7. Hanki maksullinen datayhteys laitteeseesi ja lopeta julkisten langattomien verkkojen käyttäminen kokonaan. 

***

9:00

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja