Asiantuntija Putinin talvisotakommentista: Enää ei tarvitse silotella mainetta

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausunto talvisodasta osoittaa, ettei hänen tarvitse enää silotella menneen valtion mainetta.

Putinin mukaan Josif Stalin aloitti talvisodan korjatakseen vuoden 1917 rajavirheet. Putinin eilisistä sanoista sotahistorioitsijoiden kanssa uutisoi uutistoimisto AP.

Putinin mukaan Suomen ja Neuvostoliiton raja linjattiin väärin bolsevikkien vallankumouksen jälkeen vuonna 1917.

Kangaspuro pitää lausuntoa mielenkiintoisena, koska enää ei puhuta Mainilan laukauksista tai muista suomalaisten aiheuttamista provokaatioista, joiden seurauksensa talvisota olisi syttynyt.

– Nyt kerrotaan se geopoliittinen sotilasstrateginen näkemys ääneen. Neuvostoliitto lähti siitä, että raja on liian lähellä strategisesti tärkeää Leningradia.

Putinin lausunto on Kangaspuron mukaan myös tietyllä tavalla yllättävä.

– Putinin ei tarvitse enää silotella asioita minkään menneen valtion (Neuvostoliiton) kasvojen säilyttämiseksi. Kuvastaa jossain määrin Putinin persoonaa. Hän on tunnettu suorista lausunnoista aikaisemmin, joten sikäli tämä sopii hyvin hänen tyyliinsä.

Talvisota ei kuohuta Venäjällä

Kangaspuron mukaan asiasta ei ole aikaisemmin puhuttu, koska se ei ole Venäjän näkökulmasta kovin merkittävä juttu.

– Meillä on Suomesta katsottuna perspektiivivirhe, meillä talvisota on ollut iso juttu. Venäjän historiassa ja Venäjälle ei se niin kovin järisyttävän suuri asia ole.

– Toki se oli puna-armeijalle enemmän tai vähemmän epäonnistunut ja diplomaattisesti ja ulkopoliittisesti epäonnistunut operaatio.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja