Asiantuntija: Poliittiset päätökset voivat kääntää epidemian suunnan ja koronahuipun ajankohdan täysin: "Jos rajoituksia kiristetään kuukaudeksi, tämä voisi olla nopeasti ohi"

18:56
THL-johtaja sanoi tautihuipun siirtyvän syksyyn – mitä se tarkoittaa ja miksi näin on käymässä? Haastattelussa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen arvioi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että koronaepidemian tautihuippu siirtyisi syksyyn. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen arvioi, että se on mahdollista, mutta riippuu täysin poliittisista päätöksistä.

– Epidemiahuipun siirtyminen syksyyn on varsin mahdollista, mutta on myöskin mahdollista, että se ei ole siirtynyt. Hyvin paljon riippuu niistä poliittisista päätöksistä, mitä nyt tehdään. Jos rajoituksia kiristettäisiin, saataisiin virus painumaan maahan ja tautihuippu voisi olla nyt käsillä. Jos lähdetään avaamaan, tartuntoja tulee enemmän ja tilanne pitkittyy ja tautihuippu siirtyy myöhemmäksi.

"Jos rajoituksia höllennetään, tulee lisää tartuntoja"

Erilaisiin ennusteisiin Ilmonen neuvoo suhtautumaan niin, että tiedostaa epidemian kehityksen riippuvan siitä, millaisia rajoitteita on voimassa ja millaisia päätöksiä tehdään.

– Päätöksillä on valtavan suuri vaikutus. Ne voivat kääntää tämän virusepidemian suunnan aivan totaalisesti. On ihan eri tilanne, jos puretaan kaikki rajoitukset tai että laitetaan erittäin tiukat rajoitukset esimerkiksi kuukaudeksi. Jos rajoituksia höllennetään, se tarkoittaa enemmän tartuntoja. Jos kiristetään vaikka kuukaudeksi, tämä voisi olla nopeastikin ohi. Olisihan se mukavaa, että tämä olisi pikajuoksu, mutta valitettavasti näyttää siltä, että tämä tilanne on lähempänä maratonia kuin pikajuoksua, vertaa Ilmonen.

Ilmosen mukaan tähänastiset rajoitukset ovat toimineen yllättävän hyvin.

– Itse uskoin, että tarvitaan rajumpia rajoituksia, jotta tilanne saadaan näinkin hyvin hallintaan. Suomessa on saatu tämä äärimmäisen hyvin hallintaan, kun verrataan moniin muihin maihin. Rajoitukset otettiin meillä käyttöön riittävän aikaisin.

"Hinta on kova, jos virus päästetään valloilleen"

Ilmosen mielestä missään tapauksessa ei pitäisi päästää virusta valloilleen siinä toivossa, että epidemia olisi nopeammin ohi.

– Hinta on todella kova, jos tähän lähdetään. Pitäisin realistisimpana vaihtoehtona sitä, että pyrittäisiin pitämään tämä mahdollisimman hyvin hallinnassa kunnes meillä on rokote.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja