Mainos

Asiantuntija: Suomikin voisi lisätä kriisitilasäännöksen palkkajoustosta

Yrityskohtainen palkoista joustaminen kriisin sattuessa olisi täysin mahdollista toteuttaa, arvioi työoikeuden professori.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on nostanut esille Saksan esimerkin. Siellä aiemmin sovituista palkankorotuksista joustettiin paikallisesti finanssikriisin iskettyä tilauskirjoihin vuonna 2009.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo, että tämänkaltainen palkkajousto olisi hyvinkin mahdollista toteuttaa työehtosopimukseen lisättävän kriisitilasäännöksen muodossa.

Hänen mielestään jonkinlainen kriisitilan joustomahdollisuus voisi olla tarpeellinenkin, mutta se pitäisi valmistella niin hyvin, että kaikki osapuolet tietäisivät poikkeamisen olevan monen kynnyksen takana.

– Edellytykset, milloin yritys on kriisitilassa ja kuinka pitkään tällainen yritys voisi sopia heikennyksistä, ne ovat vaikeita kysymyksiä, Koskinen sanoo.
Palkansaajapuolella ei innostuta palkkajoustoajatuksesta juuri siksi, että tilanteen poikkeuksellisuuden määrittely olisi hankalaa.

– Se on viimeinen menettely. Kuitenkin on jo käytössä lomauttaminen, osa-aikaistamismenettely ja muuta. Se helposti johtaisi siihen, että melko kevein perustein lähdetään palkanalennuksiin, sanoo STTK:n edunvalvontayksikön johtaja Katarina Murto.

Hallituksen ajamaa paikallisen sopimisen edistämistä koskeva selvitys valmistuu lähiaikoina. Se on yksi osa hallituksen keinoista kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.