Asiantuntija opastaa: Näin lopetat nalkuttamisen!

Mistä nalkuttaminen johtuu ja voiko se pilata parisuhteen? Ihmissuhdeasiantuntija neuvoo, miten vältyt olemasta nalkuttaja.

Kukaan ei pidä nalkuttamisesta, mutta toisinaan kumppanin kanssa keskustellessa voi tuottaa vaikeuksia olla sanomatta vessanpöntön kannesta tai hiuksista lavuaarissa. Ihmissuhdeasiantuntija ja menestyskirjailija Ian Kerner kertoi Savvymiss.com -sivustolle, miten paljon nalkuttaminen voi vaikuttaa parisuhteeseen.

Nalkuttaminen on molempien syytä

Kernerin mukaan niin naiset kuin miehet nalkuttavat saadakseen sanoillaan tunnustusta jostain, mistä sitä ei voi saada. Tämä pitää erityisesti paikkansa, jos ajattelet esimerkiksi: "Miksi en saanut lomalla kutsua hänen perheensä luokse?" tai "Miksi tapailemme kolmesti viikossa, mutta emme puhu seurustelusta?". Toisinaan saatat nalkuttaa, koska haluat vastauksen johonkin parisuhdettanne koskevaan kysymykseen, joka ei ole saatavilla.

Voiko nalkuttaminen pilata parisuhteen? Kernerin mukaan niin toisinaan tapahtuu, mutta joskus se on myös ainoa keino saada kumppani ymmärtämään. Siihen vaikuttaa myös se, miten hänet on kasvatettu. Kenties mies kasvoi jatkuvasti motkottavan äidin helmoissa tai kenties nainen näki oman äitinsä kommunikoivan isän kanssa ja hän oppi, että nalkuttaminen on ainoa keino saada jokin reaktio mieheltä – toistaa sanoma, kunnes jotain tapahtuu.

Jos nalkutat mielestäsi usein, edessänne saattaa olla isompi ongelma. Kyse ei ole enää siitä, että sinä haluaisit häneltä jotain vaan myös siitä, että hän laittaa sinut tilanteeseen, jossa sinun on oltava itsepintainen ja epätoivoinen. Et saa ansaitsemaasi kunnioitusta ja kenenkään ei tarvitse sietää sellaista.

Kuinka välttää nalkuttajaksi tuleminen?


1. Älä sysää ensi töiksesi hänelle kaikkia mielessäsi olevia asioita, joista haluat puhua. Voit aloittaa sanomalla esimerkiksi: "Sinun ei tarvitse vastata minulle nyt" tai "Voimme jutella tästä asiasta myöhemmin, mutta halusin sinun tietävän tämän". Kun et ole hyökkäävä, hän voi olla halukkaampi ryhtymään keskusteluun.

2. Yritä saada kumppanisi tietoiseksi siitä, mitä ajattelet nalkuttamisesta. Sano: "En halua joutua tilanteeseen, jossa minun on nalkutettava sinulle" tai "Ei ole tapaistani kysyä jatkuvasti samaa asiaa, joten arvostaisin keskustelua".

3. Anna tilaisuuden tullen positiivista palautetta. Jos hän on esimerkiksi siivonnut, voit kehua siistiä jälkeä ja kertoa arvostavasi sitä.

4. Toisinaan listan kirjoittaminen paperille voi auttaa, mutta se riippuu nalkuttamisen aiheesta. Lista on ok, jos mäkätät kotiaskareista tai vaikkapa netin käytöstä, mutta ei silloin, jos aiheena on "olemmeko menossa naimisiin ja hankkimassa lapsia?".


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat