Asiantuntija ohjeistaa: Mikä puhelin ekaluokkalaiselle?

Ekaluokkalaisten aloitellessa koulutaivaltaan haluaa moni vanhempi hankkia lapselleen oman puhelimen. Sopivaa puhelinta etsiessä täytyy harkita ennen kaikkea käyttötarkoitusta.

Digitaalisen median asiantuntija, päällikkö Veera Uusoksa Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo, että pienten lasten kohdalla tulisi ajatella myös sitä, että puhelimen pitää kestää hieman kovakouraisempaakin käyttöä ja kulutusta. Operaattorit myyvät eniten älypuhelimia, mutta ekaluokkalaisille ostetaan myös näppäimistöllisiä peruspuhelimia.

– Puhelimen valinta riippuu pitkälti perheen sisäisestä viestintäkulttuurista. Älypuhelimen osto ei ole itseistarkoitus, vaan puhelin tulee valita käyttötarpeen mukaan.

Erityisesti älypuhelimen kohdalla on tärkeää sopia lapsen kanssa yhteisistä pelisäännöistä. Käytön opettelussa tulee lähteä liikkeelle perusasioista, kuten puhelinetiketistä. Myös netin käyttöä tulee miettiä. Halutaanko, että lapsella on rajaton käyttö? Tietyille sivuille pääsyä voi myös halutessaan rajoittaa.

Puhelimen teknisen puolen opettelu käy lapsilta kätevästi, kun sitä harjoitellaan yhdessä vanhemman kanssa. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että yhteiset säännöt menevät perille. Uusoksa huomattaa, että vaikka lapsi näyttäisi päällisin puolin osaavan käyttää puhelinta, on laitteessa silti paljon sellaista, mitä lapsi ei välttämättä ymmärrä.

– Sitä täytyy käydä läpi kädestä pitäen, ja mahdollisesti useampaan kertaan.

Käytössä noudatetaan yhteistä sopimusta

Vanhemman kannattaa pysyä tarkasti kartalla siitä, että puhelimen suojaus on kunnossa esimerkiksi pin-koodin osalta.

Yhdessä sovitaan siitä, mitä puhelimella saa tehdä, ja saako siihen esimerkiksi itse asentaa uusia pelejä tai muita sovelluksia. Vanhemman täytyy myös perehtyä niihin sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimessaan käyttää. Esimerkiksi ikärajalliset pelit eivät sovi perheen pienimmille.

Myös sosiaalisen median sovellusten kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niitäkään ei ole tarkoitettu kovin nuorille lapsille. Esimerkiksi viestipalvelu Whatsappin ikäraja on 16 vuotta ja Facebookin 13 vuotta.

– Ovatko sosiaalisen median palvelut todella sellaisia, että niitä tarvitaan jo lapsena? Kun puhutaan 7-vuotiaista, olisin vanhempana aika paljon siinä rinnalla.

Lue myös:

    Uusimmat