Asiantuntija: Näin keskustelet asioista riitelemättä

Elämäntaidonvalmentaja Marjo Kaihari kertoo, mitä vaaditaan hyvältä keskustelijalta.

Vaikka emme sitä tunnistaisikaan, yllättävän monet meistä ovat eräänlaisia rasisteja. Tätä mieltä on elämäntaidonvalmentaja Marjo Kaihari, joka tarkoittaa rasismilla ihmisten kyvyttömyyttä ja haluttomuutta kuunnella ja ymmärtää toista osapuolta keskustelutilanteessa. Näitä ihmisiä on Suomessa paljon. Vaikka puhumme kaikki suomea, meidän on vaikea löytää yhteistä kieltä. Pelkkä puhetaito ei olekaan keskustelutaitoa, Kaihari muistuttaa.

Eriävien mielipiteiden ja näkökulmien esittäminen ja perusteleminen on vaalien alla tullut yhä ajankohtaisemmaksi. Ihmisillä on tapana tulistua vastakkaisista näkemyksistä niin pahasti, että moni on valmis leimaamaan koko persoonan erilaisen mielipiteen takia.

– Monesti ihmiset alkavat yleistää, että kun ajattelet noin, niin et ymmärrä mitään mistään muustakaan. Moni vie asiat tunnetasolle suurentelemalla tai vähättelemällä toisen mielipiteitä. Tämän jälkeen he eivät näe enää mitään hyvää keskustelukumppanissaan, Kaihari selittää.

Hyvän keskustelun edellytys on kuuntelu

Keskustelutaidoissa ei ole kysymys vain siitä mitä tai miten asiat sanoo. Hyvä keskustelutaito on ennen kaikkea kykyä kuunnella toista, Kaihari muistuttaa. Hän puhuu "ymmärrä ensin ja tule sitten ymmärretyksi" –ajattelutavasta.

– Ihmisten pitäisi käyttää keskustellessaan enemmän korviaan. Keskustelutaitoihin kuuluu halu kuunnella ja antaa toiselle tilaa. On hyvä miettiä, miksi vastapuoli ajattelee tietyllä tavalla ja mikä hänen periaatteensa ajatusten taustalla on, Kaihari kertoo.

Myös kysymisen taito on olennainen osa keskustelua.

– Hyvien kysymysten esittäminen auttaa vastapuolta perustelemaan näkemyksensä, Kaihari sanoo.

Huono keskustelija ajautuu helposti riitaan eri mieltä olevan kanssa jyräävällä ja epäkunnioittavalla asenteella.

– Huonolta keskustelijalta puuttuu empatiakyky ja taito antaa toiselle tilaa esittää omia näkemyksiään, Kaihari sanoo.

Hyvä keskustelu antaa ajattelun aihetta

Hyvä keskustelu ei toki tarkoita omien mielipiteidensä piilossa pitämistä. Taitavalla keskustelijalla on kanttia pysyä mielipiteidensä takana ja esittää ne rohkeasti.

– Hyvä keskustelu on sitä, että molemmat oppivat asiasta ja saavat uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta, vaikka se ei suoranaisesti muuttaisikaan keskustelijan näkemystä asiasta, Kaihari sanoo.

Mikäli vastapuoli ei kykene rakentavaan keskusteluun, kannattaa pysyä rauhallisena. On hyvä pitää mielessä, että asioista ei ole aina yhtä oikeaa ratkaisua.

– On hyvä miettiä, olisiko olemassa jokin kolmas vaihtoehto, näkökulma, joka tyydyttäisi kumpaakin, Kaihari sanoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat