Kammoatko uusien ihmisten tapaamista? Näin parannat keskustelutaitojasi!

Istuisitko mieluummin muurahaispesään kuin avaisit keskustelun tilanteessa, josta et tunne melkein ketään? Näillä asiantuntijan vinkeillä voit petrata small talk -taitojasi.

Small talk. Saako ajatuskin karvasi nousemaan pystyyn? Oletko mennyt puolitutun järjestämiin juhliin vain tervehtiäksesi illan isäntää ja häipyäksesi sitten vähin äänin paikalta? Kenties olet kauhusta kankeana etkä saa sanaa suustasi – tai tunnet olosi hiljaisuudessa vaivautuneeksi ja alat hölöttää mitä sylki suuhun tuo.

Hyvä keskustelu aktivoi mieltäsi ja auttaa sinua ymmärtämään muita. Ihmisen henkistä hyvinvointia parantaa muiden kanssa kommunikointi, aktiivisuus, uteliaisuus, uuden oppiminen ja tiedon jakaminen muille. Keskustelutaitoja kannattaa harjoitella, sillä siinä toteutuvat nämä kaikki ominaisuudet. Kokeile ensi alkuun näitä The Art Of Conversation -kirjan tekijän Catherine Blythen Daily Mailille listaamia vinkkejä.

Tervehdi

Kuulostaa helpolta, mutta ei ole sitä – on melko pelottavaa kävellä tuntemattoman ihmisen luokse ja esittäytyä hänelle. Ja silti se on ainoa keino aloittaa keskustelu. Ole rohkea.

– Aloita yleisistä asioista. Ole aina neutraali, älä koskaan kommentoi esimerkiksi toisen kammottavaa violettia kokohaalaria – hänhän saattaa olla vaikka tuttusi vaimo, Blythe opastaa.

Älä pelkää small talkia

– Kaikki tapaamasi ihmiset ovat kuin portti toiseen maailmaan ja small talk avaa oven sinne. Älä hienostele. Pysy säässä, työssä ja lomapäivissä. Uutisaiheistakin on hyvä keskustella, mutta vältä aiheita, jotka saattavat loukata toisen poliittisia tai muita henkilökohtaisia uskomuksia. Ole siis varovainen, Blythe sanoo.

Ole omaperäinen

Kokeile saada toinen avautumaan hieman enemmän omaperäisillä kysymyksillä, kuten "Ketkä olisivat julkkisvanhempasi?" tai "Jos saisit valita, millä aikakaudella mieluiten eläisit?". Mieti muutama kysymys valmiiksi ennen kuin menet juhliin.

Ole utelias

Ole kiinnostunut ihmisestä, jonka kanssa keskustelet, etkä ole koskaan pulassa. Kuten edesmennyt brittiläinen valtiomies ja kirjailija Benjamin Disraeli kerran sanoi: "Puhu ihmisille heistä itsestään ja he kuuntelevat tuntitolkulla." Saatat myös oppia jotain uutta.

Ole tarvittaessa valmis keskeyttämään

Vaikka kuuntelu on tärkeää, sinun ei kuitenkaan tarvitse kuunnella jos joku selittää tuntitolkulla kuinka monta litraa bensaa hänen autonsa vie kilometrillä.

– Osallistu keskusteluun ja vaihda puheenaihetta, jos se aihe alkaa tuntua tylsältä. Esimerkiksi, jos mies puhuu uudesta autostaan, koeta saada kysyttyä johonkin rakoon kysymys, kuten: "Kuulostaa hyvältä, missä tykkäät ajaa sillä? Käytkö maaseudulla? Minä suosin yleensä kävelyä…" Näin saat keskustelun uusille urille.

Yritä puhua muusta kuin työstä

Älä tee toisen työpaikan perusteella arviota siitä, tuleeko teillä olemaan paljon yhteistä vai ei. Jos puhut jonkun uuden ihmisen kanssa, kokeile keskustella kysymättä illan aikana kertaakaan mitä hän tekee työkseen.

Riisu naamiosi

Jaa yksityisiä ja rehellisiä ajatuksiasi pelkäämättä tulla tuomituksi. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi tehdä Oprah-henkinen tilitys siitä, mitä mielessäsi liikkuu – mutta paljasta jotain itsestäsi. Voit esimerkiksi tunnustaa, että keskustelutilanteet uuden ihmisen kanssa tuntuvat alkuun hermoja raastavilta.

Älä pelkää hiljaisuutta

Olet niin peloissasi keskusteluun osallistumisesta, että et edes kuuntele toista osapuolta. Mietit vain kuumeisesti, mitä aiot sanoa, kun hän lopettaa. Kuulostaako tutulta? Jätä hiukan tilaa hiljaisuudelle, tällöin toinen saattaa paljastaa puheenaiheesta tai itsestään enemmän. Se tuo myös rennomman tahdin keskustelulle.

Harjoittele

Kuten mikä tahansa taito, tämäkin tarvitsee vain harjoittelua. Oli kyse sitten small talkista työpaikan juhlissa tai kahdenkeskisestä keskustelusta rakkaan kanssa, se tarvitsee harjoitusta. Mikset aloittaisi saman tien? Sulje telkkari ja soita kaverillesi tai keskustele lastesi kanssa. Tai mikset tekisi sitä rohkeinta tempausta ja kävelisi mukavalta vaikuttavan tuntemattoman ihmisen luokse ja tervehtisi häntä? Kuka tietää, mihin se voi johtaa...

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja