Asiantuntija kommentoi tuhoutuneesta Nord Stream -putkesta kuvattua videota: "Tulee mieleen, että räjäytyksen on tehnyt ammattimainen porukka"

Mitä Nord Stream -putken kuvista voi päätellä? Haastattelussa energiatekniikan professori 7:11
Energiatekniikan professori arvioi videolla putken korjauksen kustannuksia

Ruotsalainen Expressen kuvautti vaurioituneen Nord Stream -kaasuputkeen tulleet vahingot ja sen mukaan putkessa näyttää olevan noin 50 metrin mittainen aukko eli putkesta puuttuu materiaalia. Energiatekniikan professori arvioi, että putki on räjäytetty ja tekijöinä ovat olleet ammattilaiset. Tanskan poliisi vahvisti aiemmin tiistaina, että putken vauriot johtuvat räjähdyksistä. 

Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen kallistuu MTV Uutiset Liven haastattelussa skenaarion puoleen, jossa "ammattimiehet" ovat olleet toteuttamassa Nord Streamin räjäytystä.

– Räjäytyksen jälki näyttää olevan sotilaallisen räjähteen tyyppinen, eikä suinkaan sellainen, että joku olisi laittanut vaunullisen dynamiittia putken päälle. Tulee mieleen, että räjäytyksen on tehnyt ammattimainen porukka. 

Vakkilaisen mukaan putken räjäyttäminen ei onnistu ihan noin vain ja keneltä vain. 

– Pelkillä paineilmalaitteilla ei pysty sukeltamaan edes yli 50 metriä. Syväsukellus vaatii kaasusekoitusten käyttöä, ja se taas vaatii ammattimaista sukeltamista tai militaarista teknologiaa.

Päätelmästään huolimatta Vakkilainen haluaa odottaa virallisia raportteja tapahtuneesta, jotta asiasta päästään lopulliseen varmuuteen.

Hänen mukaansa tahallisen räjäytyksen saa selville kohtuullisen helposti. 

– Räjähteistä pitäisi jäädä kemiallisia jälkiä eli ottamalla näytteitä ja analysoimalla teko pystytään selvittämään.

Lue myös:

    Uusimmat