Mainos

Asiantuntija: Isku tietoverkkoihin on tuhoisampi kuin WTC

Terroristijärjestön entinen johtaja mullah Krekar uhkasi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa länttä kahdella uudella World Trade Centerin kaltaisella tuhoisalla iskulla. Suomalaisen asiantuntijan, sotatieteiden tohtorin Jarno Limnellin mielestä seuraavaan iskuun ei tarvita lentokoneita, vaan tietokoneita, sillä se suuntautuu tietoverkkoihin.

- Todennäköisin isku tulee tietoverkkojen kautta. Jos terroristit kykenevät tekemään mittavan tietoverkkoiskun länsimaisia talousjärjestelmiä vastaan, tuhot ovat vakavammat kuin WTC-iskujen jälkeen, Limnell varoitti 45 minuuttia -ohjelman studiohaastattelussa.

WTC-iskujen jälkeen Yhdysvallat nimesi kolme vihollista: Osama bin Ladenin, Saddam Husseinin ja mullah Krekarin. Heistä hengissä on enää terroristijärjestö Ansar al-Islamin perustaja Krekar, jonka harvinainen haastattelu esitettiin tämän illan 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3:lla. Krekar on asunut jo vuosia Norjassa.

Mullah Krekarin uhoa Limnell pitää kovana puheena, mutta muistuttaa, että vaikutusvaltainen terroristiverkoston johtaja ei kävelisi vapaana Oslon kaduilla. Huolestuttavampana Limnell pitää terroristien saamaa julkisuutta tällaisten haastattelujen avulla.

Ihmisen pelko on terroristin ydintehtävä

- Haastattelussa ei varsinaisesti ollut uutta - länttä uhataan iskuilla - tämä on sitä samaa propagandaa kuin aikaisemmin. Tämä on julkisuuden kautta tehtävää terrorismia. Julkisuus on happea terroristeille, he tarvitsevat julkisuutta pelon luomiseen, ja pelkohan on terroristin ydintehtävä. Pelon ilmapiiri leviää, kun media antaa heille näkyvyyttä, Limnell muistutti.

Toisaalta median ei pidä piilotellakaan terroristien ajatuksia.

- Jos terroristien sanomat menevät läpi, silloin terroristijärjestöjen ei välttämättä tarvitse tehdä iskujakaan, Limnell puntaroi vaikeaa kysymystä median roolista.

Länsimaiden pitäisi Limnellin mukaan pohtia sitä mullar Krekarin esittämää ajatusta, mitä länsiliittouman sotatoimet Afganistanissa ja Irakissa ovat saaneet aikaan paikallisten ihmisten mielessä.

- Onko sotilaallisten toimien väkivalta itse asiassa vain ruokkinut lisää väkivaltaa? Sitä voi hyvin kysyä. Tavallisten ihmisten elinolot ovat kenties heikkentyneet ja vakaus ei ole arkipäivää. Tämä antaa pohjaa kannattaa ääri-ideologioita, sotatieteiden tohtori Jarno Limnell kysyy.

(MTV3)

Katso Jarno Limnéllin haastattelu (45 minuuttia 7.11.2011)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.