Asiantuntija: Dopingkäryt mahdollisia olympialaisten jälkeen

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää dopingkäryjä Sotshin olympialaisten jälkeen hyvinkin mahdollisina.

MTV3:n Huomenta Suomessa ja Radio Novan Enbuske Linnanahde Crew -ohjelmassa vieraillut Seppälä sanoo, ettei hän usko täysin puhtaaseen urheiluun olympialaisissa. Seppälän mukaan moni urheilija joutuu vasta nyt tiukkoihin doping-testeihin.

– On muistettava, ettei joissain maissa ei ole hyvää sisäistä valvontaa. On siis mahdollista, että joukossa on urheilijoita, jotka ovat käyttäneet dopingaineita aiemmin.

Sotshissa on tähän mennessä tehty arviolta 2500 dopingtestiä. Seppälän mukaan testien suuri määrä oli urheilijoilla hyvin tiedossa jo etukäteen.

– Aina silloin, kun on olympialaisten kaltaiset suurkilpailut, urheilijat kyllä tietävät, että testejä tulee olemaan aiempia kisoja enemmän. Yksikään joukkue ei ole niin yksinkertainen, että se käyttäisi kisojen aikana dopingaineita.

Sotshissa on ensimmäistä kertaa käytössä määräys, että joukkueiden pitää ilmoittaa olympiakomitealle missä kukin urheilija on milläkin hetkellä.

– Kansainvälinen olympiakomitea on vastuussa dopingtesteistä, eikä se haluaisi sellaista imagomokaa, että kisoissa nähtäisiin käryjä. Niitä on tullut aikaisemmin ja ne vesittävät hiihtourheilun mainetta.

Käryjä voi tulla vuosienkin viiveellä

Kaikkia näytteitä säilytetään kahdeksan vuotta. Seppälä pitää tämän lisäksi tärkeänä Kansainvälisen antidopingtoimikunnan päätöstä kieltää myös uudet ja vasta kehitteillä olevat dopingaineet.

– Kaikki 32 doping-laboratoriota ovat tehneet tutkimustyötä, jonka pohjalta tiedetään suorituskykyä parantavia aineita, jotka eivät vielä näy testeissä. Hämärämiehet markkinoivat aineita urheilijoille ja jos joku sortuu niitä käyttämään, niin se on sitten kahdeksan vuoden sisällä selvä peli. Aineet tunnetaan niin hyvin, että niille kehitetään aivan varmasti testit.

Seppälä ei haluaisi vetää johtopäätöksiä aiemmin menestyneiden maiden tai urheilijoiden heikommasta suorittamisesta.

– Jonkun maan menestymättömyydestä ei voi tehdä suoria johtopäätöksiä. Dopingia suurempi merkitys voi olla vaikkapa suksihuollolla tai luistolla ja niin edelleen.

Seppälä sanoo, että tunnelmat ovat aina kaksijakoiset urheilijan narahtaessa kiellettyjen aineiden käytöstä.

– Olen iloinen siitä, että valvonta toimii. Toisaalta taas harmittaa, että varotoimenpiteet eivät ole estäneet kaikkia käyttämästä. Jos käry tulee vaikka vasta vuosien viiveellä, siinä voi omakotitontin voittanut urheilijakin joutua vuokralle.

Kuuntele Radio Novan haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat