Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Asiantuntija: D-vitamiinilisissä yliannostuksen vaara

Shutterstock
Julkaistu 24.10.2013 15:14

Professori Christel Lamberg-Allardt ei kannusta nauttimaan suuria D-vitamiinilisiä. Vitamiinissa voi olla yliannostuksen vaara, mikäli sitä kertyy elimistöön yli turvallisten rajojen.

Suomessa D-vitamiinin saantisuositus on aikuisille 10 mikrogrammaa päivässä. Apteekissa käydessään huomaa, että suuri osa vitamiinilisistä sisältää enemmän kuin kymmenen mikrogrammaa D-vitamiinia, joten saantisuositus ja tuotteet eivät välttämättä kohtaa. Helsingin yliopiston professori Christel Lamberg-Allardt ihmettelee tätä.

– Mikä on mennyt pillerivalmistajiin? Suomi on suurin piirtein ainut maa, missä tällaisia lisiä on. Norjassa tuli keväällä voimaan asetus, jonka mukaan pillereissä ei saa olla enemmän kuin 20 mikrogrammaa D-vitamiinia. En tiedä, miksi tilanne on näin hullu Suomessa.

Liian korkeilla tasoilla korkeampi kuolleisuus

D-vitamiinin yliannostus on harvinainen. Lamberg-Allardt ei usko, että kuuriluontoisesta D-vitamiinilisästä on haittaa, mutta ei hyötyäkään. Hän ei kuitenkaan missään nimessä suosittele pitkäaikaista liikakäyttöä.

– Jos syö sata mikrogrammaa päivässä pitkän aikaa, voi D-vitamiinissa olla yliannostuksen vaara. Terveydelle ei ole osoitettu mitään hyötyä siitä, että syödään enemmän kuin kymmenen tai 20 mikrogrammaa. Ainoa hyöty näkyy pillerikauppiaan lompakossa.

Sekä liian alhaiseen että liian korkeaan D-vitamiinin saantiin liittyy riski. Suomessa terveyden kannalta hyvä taso on 50–70 nanomoolia litrassa. D-vitamiinitasoa ei voi suoraan päätellä nautituista mikrogrammoista, sillä taso ja vitamiinin vaikutus on yksilöllinen.

– Jos syö liikaa, jo alle sadan mikrogramman päivässä, veren D-vitamiinitasot nousevat. On monta tutkimusta, joissa on huomattu, että liian korkeisiin tasoihin liittyy korkeampi kuolleisuus. Syytä ei tiedetä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lisää aiheesta:

Brittimies kuoli syötyään liikaa D-vitamiiniaProfessorin mukaan osa apteekeista liioittelee D-vitamiinin tarvetta – "Toksisin vitamiini, jota ei pidä syödä liikaa"Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"Huomenta Suomen juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilta muilta suomalaisiltaTämä voi selittää pitkäaikaisen päänsäryn – suomalaiset löysivät vahvistuksen D-vitamiinin puutosoireelleNäin D-vitamiinilisä kuuluu oikeasti syödä – teetkö virheen?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:19
    Viiden jälkeen

    Kolme toimittajaa lähti etsimään uutta, muodikasta ilmettä – näin kävi muuttumisleikissä

  • Eilen18:55
    Linnan juhlat

    Kyllikki opettaa lapsille käytöstapoja – "Luokkamummi" kutsuttiin Linnan juhliin

  • Eilen16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • Eilen13:27
    Takaisinvedot

    Poista tämä akkulaturi käytöstä

  • Eilen11:14
    Ruoka

    Nyt iski fetakriisi