Asiantuntija: D-vitamiinilisissä yliannostuksen vaara

Professori Christel Lamberg-Allardt ei kannusta nauttimaan suuria D-vitamiinilisiä. Vitamiinissa voi olla yliannostuksen vaara, mikäli sitä kertyy elimistöön yli turvallisten rajojen.

Suomessa D-vitamiinin saantisuositus on aikuisille 10 mikrogrammaa päivässä. Apteekissa käydessään huomaa, että suuri osa vitamiinilisistä sisältää enemmän kuin kymmenen mikrogrammaa D-vitamiinia, joten saantisuositus ja tuotteet eivät välttämättä kohtaa. Helsingin yliopiston professori Christel Lamberg-Allardt ihmettelee tätä.

– Mikä on mennyt pillerivalmistajiin? Suomi on suurin piirtein ainut maa, missä tällaisia lisiä on. Norjassa tuli keväällä voimaan asetus, jonka mukaan pillereissä ei saa olla enemmän kuin 20 mikrogrammaa D-vitamiinia. En tiedä, miksi tilanne on näin hullu Suomessa.

Liian korkeilla tasoilla korkeampi kuolleisuus

D-vitamiinin yliannostus on harvinainen. Lamberg-Allardt ei usko, että kuuriluontoisesta D-vitamiinilisästä on haittaa, mutta ei hyötyäkään. Hän ei kuitenkaan missään nimessä suosittele pitkäaikaista liikakäyttöä.

– Jos syö sata mikrogrammaa päivässä pitkän aikaa, voi D-vitamiinissa olla yliannostuksen vaara. Terveydelle ei ole osoitettu mitään hyötyä siitä, että syödään enemmän kuin kymmenen tai 20 mikrogrammaa. Ainoa hyöty näkyy pillerikauppiaan lompakossa.

Sekä liian alhaiseen että liian korkeaan D-vitamiinin saantiin liittyy riski. Suomessa terveyden kannalta hyvä taso on 50–70 nanomoolia litrassa. D-vitamiinitasoa ei voi suoraan päätellä nautituista mikrogrammoista, sillä taso ja vitamiinin vaikutus on yksilöllinen.

– Jos syö liikaa, jo alle sadan mikrogramman päivässä, veren D-vitamiinitasot nousevat. On monta tutkimusta, joissa on huomattu, että liian korkeisiin tasoihin liittyy korkeampi kuolleisuus. Syytä ei tiedetä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja