Asiantuntija arvostelee Suomen kopterihankintaa

Julkaistu 30.03.2008 06:56(Päivitetty 03.04.2008 05:17)

Suomalainen ilmasodankäynnin asiantuntija arvostelee Suomen kuljetushelikopterihankintaa. Entinen ilmatorjunnan tarkastaja Ahti Lappi arvioi, ettei 20 kuljetuskopteria tuo tositilanteessa Suomen puolustukselle lisäarvoa. Hän viittaa Irakin, Afganistanin ja Etelä-Libanonin helikopteritappioihin.

- Helikopteri on huono valinta joukkojen kuljetukseen tai tulitukeen hyvin varustettua vihollista vastaan, toteaa Lappi.

Etenkin kevyet ilmatorjuntaohjukset ovat Lapin mukaan helikopterille todellinen uhka.

Suomi sai pari viikkoa sitten ensimmäisen tilaamistaan NH90-kuljetuskoptereista. Puolustusvoimat vastaanottaa tämän vuoden aikana niitä kaikkiaan viisi. Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonassa on jo aloitettu tiiviiseen aikatauluun sidottu lentoteknillisen henkilöstön koulutus ja koneen pilottien teoriakoulutus

Kymmeniä koptereita ammuttu alas

Yhdysvalloissa nousi vuosi sitten helmikuussa julkinen kohu, kun kuusi amerikkalaista helikopteria ammuttiin alas lyhyen ajan sisällä Irakissa ja 27 sotilasta sai surmansa.

Vuosina 2003-2007 Irakissa on tuhoutunut ainakin 14 lentokonetta, 26 miehittämätöntä lentolaitetta ja yli 100 helikopteria.

Helikoptereista ainakin 41 ammuttiin alas, luultavasti paljon enemmänkin. Alasampumisissa kuoli yli 220 henkilöä. Helikoptereita ammuttiin alas samaan aikaan myös Afganistanissa ja elokuussa 2006 Etelä-Libanonissa.

Miljardiprojekti keskeytettiin

- Eräs osoitus taisteluhelikoptereiden haavoittuvuudesta on Yhdysvalloissa RAH-66 Comanche -projektin keskeyttäminen helmikuussa 2004, jatkaa Lappi.

Uuden sukupolven huippumodernia taisteluhelikopteria kehiteltiin tässä projektissa yli 20 vuotta, ja kustannukset olivat tähtitieteelliset 6,9 miljardia dollaria. Projektin lopettamisen perusteluissa todettiin, että helikopterin taistelunkestävyyden parantaminen olisi maksanut miljardeja dollareita.

Päätös tehtiin vajaa vuosi Irakin varsinaisten sotatoimien päättymisen jälkeen. Maaliskuussa 2003 toteutettu suuri helikopterioperaatio epäonnistui täysin, kun 32:n Apache -helikopterin osasto joutui tuliylläkön kohteeksi, yksi helikopteri ammuttiin alas ja kaikki muut vaurioituivat.

- Tämä saattoi olla viimeinen naula Comanche-projektin arkkuun, arvioi Lappi.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa