Asiantuntija: Älä pyykkää turhaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset pesevät pyykkinsä epähygieenisesti liian alhaisissa lämpötiloissa. Bakteerien hävittämisen kannalta paras pesutulos tulee korkeammissa lämpötiloissa, mutta Työtehoseuran erikoisasiantuntijan Anneli Reisbackan mukaan ekologisuuteen vaikuttaa moni muukin asia.

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset pesevät pyykkiä ympäristön huomioiden, mutta tämä on johtanut terveydellisten näkökulmien unohtamiseen.

Tutkimus osoittaa, että kahdeksan kymmenestä suomalaisesta pesee pyykkinsä 30–40 asteessa. Alhainen pesulämpötila on hyvä asia ympäristön kannalta, mutta bakteerit eivät kuole näissä lämpötiloissa. Tämän seurauksena voi olla infektiotauteja, kuten ihottumaa, oksennustautia ja ripulia.

– Korkea pesulämpötila on ainoa tapa tappaa bakteerit. Pienimmätkin pöpöt vaativat vähintään 60 astetta, Työtehoseuran erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka vahvistaa.

Jos perheessä on liikkeellä infektio, pitäisi pyykit pestä jopa 80 asteessa sen leviämisen estämiseksi.

Tiedätkö mitä on zeoliitti?

Pyykkitulokseen ja sitä kautta pyykkioperaation ekologisuuteen vaikuttaa kuitenkin lämpötilan lisäksi moni muukin asia. Kiinnittämällä huomiota näihin, on ekologisemman linjan noudattaminen edelleen mahdollista, vaikka pesuveden lämpötilaa nostaisikin hieman.

Pulverimaisissa pesuaineissa on usein zeoliittia.

Ensinnäkin: vaatteiden huonoon pesutulokseen vaikuttavat käytetyt pesuaineet.

Monissa pulverimaisissa pyykinpesuaineissa käytetään veden pehmittämiseen zeoliittia, joka on saviyhdiste. Zeoliittia sisältävät pesuaineet eivät liukene täysin veteen, vaan ne kertyvät tekstiileihin, sillä pesuohjelmat ovat usein riittämättömiä huuhtelemaan niitä kokonaan.

Etenkin, jos pesuainetta on käytetty liikaa tai rumpu on täytetty liian täyteen, tuloksena on pahimmillaan pesuainetta pölyävä vaate, joka on kaikkea muuta kuin puhdas. Tämän takia vaate viskataan pyykkiin uudestaan, ja ympäristö kuormittuu uudemman kerran.

Pyykinpesuainetta ei pidä käyttää liikaa.

Reisbacka kehottaakin ihmisiä kiinnittämään huomiota siihen, mitä pesuainetta käytetään ja kuinka niitä annostellaan. Nestemäisissä pyykinpesuaineissa zeoliittia ei ole, ja etenkin allergisten ihmisten kannattaisikin käyttää pyykinpesussa veteen täysin liukenevia pesuaineita. Pulverimaiseen aineeseen turvautuvan kannattaa lukea huolellisesti annosteluohje, eikä varsinakaan ylittää suositeltuja määriä.

Pyykkäätkö liian usein?

Reisbackan mukaan ihmisten pitäisi pohtia myös sitä, kuinka usein pyykkiä pestään.

– Pyykkiä ei tarvitse pestä niin usein kuin nykyään pestään. Monet käyttävät paitaa kerran, ja heittävät sen tämän jälkeen heti pesukoneeseen, Reisbacka ihmettelee.

Hygieeninen pesu vaatii vähintään 60 astetta.

Etenkin luonnonmateriaaleista tehdyille vaatteille saattaisikin muutaman käyttökerran jälkeen riittää tuuletus vaatepuulla varsinaisen pyykkäämisen sijaan. Ekologisuutta olisi pestä vaatteet vasta sitten, kun se todella on välttämätöntä, eikä pihistellä pelkästään pesuveden lämpötilassa.

Bakteerinäkökulman kannalta erityisen tärkeää on huolehtia alusvaatteiden, vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesusta. Ne kaikki voi heittää melko huoletta 60 asteeseen.

Kaikkien vaatteiden peseminen korkeissa lämpötiloissa ei onnistu, ja tällöin korostuu pyykkien lajittelun merkitys. Kun pestävänä on 30 tai 40 asteessa pestäviä vaatteita, ei tietenkään kannata laittaa samaan pesuun vaikkapa alusvaatteita ja vauvan hattua.

– Jos alkaa epäillä, että vaatteissa on pöpöjä, niin lisää sitten vaan pesulämpötilaa, Reisbacka neuvoo.

Helena Mustonen/MTV3
Lähteet: Anneli Reisbacka, TTS, www.iltalehti.fi, kuningaskuluttaja.yle.fi
Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja