Mainos

Asetekniikka pääosissa Orimattilan käräjäoikeudessa

Eläinaktivisteja kohti ammutut laukaukset veivät päähuomion turkistarhaiskun oikeuskäsittelyssä Orimattilan käräjäoikeudessa tänään. Oikeuslääketieteen professori Antti Penttilä totesi sioilla tehtyjen ampumakokeiden perusteella, että kaikki viisi nuorta olivat hengenvaarassa tarhaajan haulisuihkun alla.

Jutun tutkinnassa on ensimmäisen kerran Suomessa kokeiltu, millaista vahinkoa haulikko tekee 40-60 metrin päässä erilaisilla patruunoilla. Tarhaajan käyttämä 5,2 millin hauli on niin harvinainen, että sekä professori Penttilä että keskusrikospoliisin asetutkija Erkki Kulomäki törmäsivät sellaiseen ensimmäisen kerran pitkällä urallaan.

Professori Penttilän mukaan keskijäreätkin haulit ovat tappavia vielä 40-60 metrin päässä, vaikka sellaista kuolemantapausta ei Suomessa tunnetakaan. Vaatetus lieventäisi vaikutusta, mutta toisaalta sialla on sitkeämpi nahka kuin ihmisellä. Kulomäki antoi sika-ammuntakokeiden luotettavuudesta heikomman arvion kuin Penttilä.

Aktivistit vastasivat osin

Oikeus ehti tänään kuulla vain kahta eläinaktivistia. Heitä epäillään kotirauhan rikkomisesta ja toisaalta he ovat uhreja tapon yrityksessä. Ensimmäiseksi syyttäjät halusivat kuulla Joni Purmosta, jota pidetään eläinoikeusliikkeen keulahahmona. Hän sekä keikka-auton vuokrannut Elina Salonen kertoivat seikkaperäisimmin siitä, miltä tuntuu tulla ammutuksi.

Tarkat kysymykset iskun tarkoituksesta ja yksityiskohdista sekä Eläinten vapautusrintaman toimintatavoista jäivät vaille vastausta. Purmonen käytti oikeuttaan olla vastaamatta myös silloin, kun valtionsyyttäjä Pekka Koponen tiedusteli hänen aikomuksiaan jatkaa vahingontekoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.