Asema-aukiolla pahoinpidellyn Jimin ystävä: Keskustelu julkisuudessa lähti heti väärille raiteille

Helsingin Asema-aukiolla pidettiin 10. syyskuuta uusnatsiliikkeen mielenosoitus, joka päättyi 28-vuotiaan Jimin pahoinpitelyyn. Jimi kuoli vajaa viikko välikohtauksen jälkeen. Miehen ystävälle tapahtumista on jäänyt käteen ainoastaan epäusko. Hänen mukaansa inhimillisestä tragediasta on tehty poliittinen lyömäase.

Miltei kymmenen vuotta sitten Jimiin tutustunut Ville* kuvailee ystäväänsä huumorintajuiseksi ja vilpittömästi pahaa vastustavaksi ihmiseksi.

– Hän oli itse pasifisti ja rauhan mies. Ehkä vähän maailmantuskaakin poteva ihminen. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin suuri elokuvataiteen ystävä.

Jimi ei pelännyt kritisoida ääneen

Jimin kuolemaan johtanut tapahtumasarja sai poliisin tietojen mukaan alkunsa, kun Jimi oli kävellyt Helsingin Asema-aukiolla mieltään osoittaneiden Suomen vastarintaliikkeen jäsenten ohi ja sylkäissyt ryhmään kuuluneen henkilön kohdalla maahan lyhyen sanailun päätteeksi.

Ville toteaa, ettei hän tiedä tapahtumien kulusta enempää, kuin julkisuudessa on kerrottu. 


Hän ei kuitenkaan epäile, etteikö Jimin ja mielenosoittajien välille olisi voinut kehkeytyä suukopua.

– Uskon, että tilanne on pitkälti mennytkin näin. Siellä on varmasti saattanut olla sanaharkkaa ja provokaatiotakin. Jimi oli kyllä ihmisenä sellainen, että jos hän näki epäkohtia tai vääryyttä, hän ei pelännyt sanoa sitä ääneen.

Tutkinnanjohtaja: Asema-aukion uhri oli satunnainen ohikulkija 3:56

"Mikään ei voi oikeuttaa tapahtunutta"

Kun Jimi oli jatkanut matkaansa, pahoinpitelystä epäilty mies oli juossut noin kymmenen metrin päästä ja potkaissut Jimiä rintaan.

Jimi kaatui ja löi päänsä maahan. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mistä hän kotiutui vajaan viikon kuluttua. Hänen vointinsa kuitenkin huononi jo saman päivän aikana. Jimi menehtyi perjantaina 16. syyskuuta.

Aseman pahoinpitelystä epäilty potkaisi uhria rintaan 2:03

Villessä tieto ystävän kuolemasta herätti vihaa ja nosti pintaan sekavia tunteita. Erikoisen selvältä tuntui kuitenkin se, että monet julkisuudessa tapauksen tiimoilta käydyt keskustelut lähtivät heti väärille raiteille.

– Joissain tapauksen jälkeen lukemissani kommenteissa on ollut vähän sellainen sävy, että mitäs itse meni huutelemaan. Se on jopa yllättävän yleistä. Mikään ei voi oikeuttaa tapahtunutta, hän kertoo.

Kuolema otettiin poliittiseksi lyömäaseeksi

Villen mukaan etenkin juuri Jimin läheisten ja tuttavien suru tuntuu unohtuneen miehen kuolemaan liittyvissä puheenvuoroissa.

– Luin toissapäivänä artikkelin, jossa jopa presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa. Se on hienoa, mutta mikään ei muuta sitä, että läheinen ihminen on menehtynyt. Sen vuoksi koenkin itseni siitä keskustelusta jotenkin ulkopuoliseksi.

Ville toivoo, että keskustelussa Asema-aukion tapahtumien ympärillä ei tarrauduttaisi aatteellisiin erimielisyyksiin.

– Tästä tulee taas sellainen asia, jonka johdosta ihmiset vain huutavat toisilleen lisää. Toivon, että tästä syntyisi jotain muuta. Jos tämä poikisi jotain parempaa, se olisi parasta Jimin muistolle ja antaisi ehkä jotain takaisinkin.

"En usko, että kukaan toivoi tätä"

Ville toteaa, että syyttelyn sijaan tulisi keskittyä varmistamaan, etteivät vastaavat väkivaltaisuudet pääsisi arkipäiväistymään Suomessa.

– Jimi puolusti sananvapautta ja uskoi, että täällä pitäisi saada tuoda mielipiteensä julki juuri niin kuin sen tahtoo tuoda. Se ei saisi särkyä, että ihmiset uskaltavat avata suunsa ja puuttua huomaamiinsa epäkohtiin.

– En usko, että Suomen vastarintaliikkeen jäsenet, tai edes epäilty tekijä olisi tahtonut, että näin kävisi. 

* Ville ei esiinny jutussa omalla nimellään. 

Lue myös:

    Uusimmat