Arvostelussa Xiaomi Redmi 5 Plus: Jopa erinomainen budjettiluokan älypuhelin

Xiaomi on kasvanut pikku hiljaa tutummaksi puhelinvalmistajaksi myös Suomessa. Yleensä Xiaomin valttikortti ovat olleet edulliset hinnat suhteessa sen puhelinten laatuun ja tekniikkaan – ja sama pätee myös tuoreeseen Redmi 5 Plus -älypuhelinmalliin.

Xiaomi Redmi 5 Plus on tilattavissa 164,97 euron hintaan kansainvälisestä GearBest-verkkokaupasta, joka toimitti meille puhelimen testiin. Tilatessa kannattaa lisäksi huomioida maahantuonnin yhteydessä päälle tulevat mahdolliset arvonlisävero- ja tullimaksut.

Värivaihtoehtoja ovat testilaitteemme kullan ohella musta ja vaaleansininen.

Xiaomi Redmi 5 Plussan tekniset tiedot (testaamamme versio)

  • 5,99 tuuman IPS LCD -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana
  • Takana 12 megapikselin kamera f/2,2-aukolla, 1,25 mikronin pikselikoolla ja PDAF-automaattitarkennuksella sekä kaksisävyinen LED-kuvausvalo
  • Edessä 5 megapikselin kamera sekä LED-kuvausvalo
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri (8x ARM Cortex-A53 @ 2,0 GHz, Adreno 506 -grafiikkasuoritin)
  • 4 gigatavua RAM-muistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
    • Suomen taajuuksista tuettu 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz) sekä 20 (800 MHz)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 4.2 -yhteydet, infrapunalähetin
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin / Hall-tunnistin
  • 4 000 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 158,5 x 75,5 x 8,1 millimetriä
  • Paino 180 grammaa
  • Android 7.1.2 Nougat + MIUI 9.5

Perusteet kunnossa

Redmi 5 Plus on varustettu 5,99 tuuman kokoisella kulmistaan pyöristetyllä 18:9-kuvasuhteen näytöllä, jonka tarkkuus on Full HD+ (2160×1080 pikseliä). Näyttö on perushyvä ilman mainittavia heikkouksia.

Näytönreunukset eivät Redmi 5 Plussassa ole järin pienet mutta kuitenkin kohtalaisella tasolla. Kädessä Redmi 5 Plus tuntuu laadukkaalta modernilta älypuhelimelta. Muoto on takaa hieman kaareva läheltä reunoja. Rakenne on pääosin alumiinia, mutta ylä- ja alapäädyt muovia. Ne eivät kuitenkaan heikennä laatuvaikutelmaa huomattavalla tavalla. Nopea ja luotettavasti toimiva sormenjälkilukija Redmi 5 Plussasta löytyy takaa mukavasta, hyvin etusormen alle osuvasta kohdasta. Myös oikealta kyljeltä löytyvä virta/lukituspainike löytyy sopivasta kohdasta, ja sen kuten myös äänenvoimakkuuspainikkeiden tuntuma on hyvä.

Redmi 5 Plussan sisuksista löytyy Qualcommin keskiluokan Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, joka ei ole enää uusinta uutta, mutta Redmi 5 Plussan hintaluokka huomioiden vielä onnistunut valinta. Testaamassamme versiossa RAM-muistia on 4 gigatavua ja tallennusmuistia 64 gigatavua.

Päivittäisessä käytössä Redmi 5 Plus toimi hyvin ja ongelmitta. Snapdragon 625:n suorituskyky riittää vielä kohtuullisesti myös pelikäytössä.

Tekninen kohokohta Redmi 5 Plussassa on sen akku. 4 000 milliampeeritunnin kapasiteetti takaa erinomaiset toiminta-ajat, ja akunkesto on helposti hieman aktiivisemmallakin käytöllä kaksi päivää.

Valitettavasti puhelimen pohjasta löytyvä liitäntä on kuitenkin vanhaa Micro-USB-mallia USB-C:n sijaan. Redmi 5 Plus ei myöskään tue nopeaa pikalatausta, joten suuren akun täyttäminen kestää pitkään. Ominaisuuksista Redmi 5 Plussasta puuttuu myös NFC-lähiyhteys. Sen sijaan usein budjettipuhelimista puuttuva gyroskooppi Redmi 5 Plussasta löytyy.

Kiinasta puhelinta tilattaessa kannattaa varmistaa puhelimen 4G-taajuustuki. Tältä osin testaamamme Redmi 5 Plus -versiomme tilanne on hyvä. Tuettuna on neljä Suomessa käytettyä taajuutta – myös tärkeä, ja useimmiten kompastuskiveksi muodostuva 800 megahertsin taajuus.

12 megapikselin kamera f/2,2-aukolla ja 1,25 mikronin pikselikoolla on Redmi 5 Plussassa myös varsin hyvä, hintaluokkaan nähden jopa erittäin hyvä. Kuvat ovat suhteellisen tarkkoja ja yksityiskohtaisia, ja värit osuvat useimmiten kohdalleen neutraalilla tavalla. Merkittävät erot huippupuhelimiin tulevat esille lähinnä hämärämmissä olosuhteissa, joissa Redmi 5 Plussan kameran optiikka ei enää kykene yltämään samalle tasolle ja kuvat jäävät hieman tummiksi ja pehmeiksi.

Videokuvausta Redmi 5 Plus tukee myös 4K-tarkkuudella, joka on vielä melko harvinaista keskihintaluokan saati näin edullisissa älypuhelimissa.

Etukameralle Redmi 5 Plussassa on myös oma LED-kuvausvalonsa, joka on ihan mukava ekstra tiettyihin tilanteisiin.

Alla muutama esimerkkikuva Xiaomi Redmi 5 Plussalla.

Suomen kieli mukana MIUI 9.5:ssä

Xiaomin puhelimissa käytössä on pääasiassa sen oma MIUI-käyttöliittymä, joka eroaa vakio-Androidista yksityiskohdissa melko paljon mutta on kuitenkin yleisilmeeltään raikas ja kevyesti toimiva.

Tuore MIUI 9.5 -päivitys toi suomalaisittain tärkeän lisäyksen, sillä Xiaomin käyttöliittymä sai ensi kertaa julkaisuversiossa virallisen suomen kielen tuen poistaen jälleen yhden aiemman heikkouden Xiaomin puhelimista.

Edelleen Xiaomin MIUI:n heikkoutena voidaan pitää hidasta Android-versiopäivitystahtia. Nytkin Redmi 5 Plus on varustettu Android 7.1.2 Nougatilla, vaikka Google julkaisi 8.0 Oreon jo kahdeksan kuukautta sitten ja seuraava Android P häämöttää jo muutaman kuukauden päässä.

Tietoturvakorjausten osalta Xiaomi-puhelinten tilanne on versiopäivityksiä parempi, ja Redmi 5 Plussan arvostelun julkaisuhetkellä 1. maaliskuuta päivätty turvaustaso on saman hintaluokan kilpailijoihin verrattuna hyvin ajan tasalla.

Yhteenveto: Erinomainen hintaansa nähden

Redmi 5 Plus on kokonaisuutena hintaluokassaan erinomainen älypuhelin. Varsinaiset heikkoudet ovat vähissä, ja erityisesti Kiinasta tilattuna Redmi 5 Plus on tarjoamaansa laatuun ja ominaisuuskattaukseen nähden halpa.

Parhaita puolia Redmi 5 Plussassa ovat laaja näyttö, asialliset kamerat, laadukkaalta tuntuva rakenne, kelpo suorituskyky sekä suuren akun myötä erinomainen akunkesto.

Puutteiden listalta merkittävimpiä ovat NFC-lähiyhteys, vanha Micro-USB-liitäntätyyppi ja nopean pikalatauksen puute. Lisäksi Xiaomin MIUI-käyttöliittymä on omanlaisensa ja esimerkiksi mainosten tuominen joihinkin oletussovelluksiin kummastuttaa.

Loppujen lopuksi Redmi 5 Plus ansaitsee kuitenkin ehdottomasti suosituksen, sillä puhelimessa saa rahalle paljon vastinetta.

Lue myös:

    Uusimmat