Arvokasta hylkylöytöä tutkitaan

Erittäin harvinaista, 1300-luvun alussa uponneen laivan hylkyä tutkitaan Suomen merimuseossa. Keskiaikaisen kauppalaivan hylky on löytynyt Saaristomereltä Nauvon edustalta. Sydänkeskiajalle ajoittuvia hylkyjä ei ole aiemmin tavattu Suomen aluevesiltä.

Esimerkiksi pronssinen kirkonkello on levännyt meren pohjassa jo 700 vuotta.

- Kellossa on jonkun verran kohokoristeita ja lukeeko siinä jotain - sitä me emme vielä tiedä. Kello on muuten ehjä, mutta korvista osa on särkynyt ja kellon kieli puuttuu, kertoo Suomen merimuseon tutkija Riikka Alvik.

- Mihin laiva oli menossa, sitä me emme ehkä koskaan saa tietää, mutta ajalle oli tyypillistä, että kirkon kelloja tuotiin muualta Euroopasta, Alvik jatkaa.

Kikonkello on yhä merenpohjassa, mutta keramiikkaesineitä on nostettu tänä kesänä pienestä kauppa-aluksesta, jonka arvellaan haaksirikkoituneen 1300-luvun alussa. Keramiikka lienee peräisin Reininmaalta ja Ala-Saksista. Lasti oli luultavasti tulossa Suomeen kauppatavaraksi, esimerkiksi olut- ja viinikannuiksi.

Mistä ja mihin alus oli menossa - sitä ei tiedetä.

- Ajalta ei ole oikeastaan arkistolähteitä käytettävissä eli aluksen nimi ei varmaan koskaan meille selviä, mutta aika luontainen määräsatama voisi olla tietenkin Turku, Alvik arvioi.

Suomen Merimuseon uusi tutkimuskohde löytyi Nauvon ulkosaaristosta sattumalta jo kuusi vuotta sitten.

- Saaristomerellä oli biologeja suorittamassa tutkimussukelluksia eli ottamassa levänäytteitä tältä alueelta. Levien sijasta he sitten löysivät nämä aluksen lastitavarat.

Löydöstä ei kuitenkaan ole tiedotettu, sillä tutkijoille on haluttu antaa työrauha. Silti hylyllä on jo käynyt ulkopuolisia, muutama ruukku on kateissa. Alueen valvontaa onkin tehostettu.

Löytö on Suomen ja Euroopankin oloissa erittäin merkittävä ja harvinainen kokonaisuus. Sydänkeskiajalta olevia laivanhylkyjä ei ole aiemmin tavattu Suomen aluevesiltä.

- Nyt saadaan ainutlaatuista tietoa erityisesti keskiajan keraamiikasta. Keskiaika on ollut hyvin kansainvälistä ja se näkyy tässäkin löydössä, tutkija Riikka Alvik sanoo.

(MTV3)

Katso myös Karita Kontulan juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 12.07.2002)

Lue myös:

    Uusimmat