Arviointi julki tänään: Miten Suomen hakemus lääkevirastosta menestyy - sijoitetaanko virasto Helsinkiin?

EU-komissio julkistaa tänään arvionsa jäsenmaiden lääkevirastohakemuksista. Suomi on jättänyt 18 muun jäsenmaan tavoin hakemuksensa, jolla havitellaan Helsinkiin jo toista korkean osaamisen EU-virastoa. Suomessa on entuudestaan kemikaalivirasto.

Komissiossa valmisteltu arviointi ei aseta hakemuksia paremmuusjärjestykseen, mutta siinä arvioidaan kunkin kaupungin soveltuvuutta.

EU-maat äänestävät viraston uudesta kotikaupungista marraskuussa. Äänestys on todennäköisesti varsin poliittinen, minkä vuoksi komission asiantuntija-arvio ei ole koko totuus.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvioi STT:lle torstaina, että erityisen hyvä menestys arvioinnissa parantaisi mahdollisuuksia kuitenkin olennaisesti ja heikko menestys vähentäisi niitä. Suomen kampanjaa valmistaudutaan hänen mukaansa reivaamaan sen perusteella, miten komissio hakemuksia arvioi.

Lääkevirasto sijoitetaan pois Lontoosta, koska Britannia on eroamassa EU:sta.

Suomi järjesti torstaina Brysselissä esittelytilaisuuden muiden maiden edustustoille ja toimittajille. Helsinkiä markkinoidaan lisäksi mainosvideoilla.

Helsingin lisäksi virastoa hakevat Amsterdam, Ateena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Kööpenhamina, Dublin, Lille, Milano, Porto, Sofia, Tukholma, Malta, Wien, Varsova ja Zagreb.

Lue myös:

    Uusimmat