Mainos

Arto, 60, hurahti Saabeihin 40 vuotta sitten ja tekee niistä nyt jopa kelloja ja lämpömittareita – "Tämä on minun henkireikäni"

Torniolainen 60-vuotias Arto Hietolahti on todellinen Saab-harrastaja. Hän entisöi vanhoja Saab-autoja sekä tekee Saabin eri osista uskomattomia kelloja sekä saunan lämpömittareita.

Saab-asentajana 40 vuotta sitten työskennelleen Hietolahden urasta muodostui myös harrastus ja elämäntapa. Vielä tänäkin päivänä mies työskentelee samojen autojen parissa, hän haluaa pitää vanhat autot elossa ja hyväkuntoisina.

– Olin töissä autoliikkeessä Saab-autoasentajana. Sen jälkeen pamahti päälle tämä harrastus ja on ollut siitä asti koko ajan päällä, Hietolahti kertoo MTV Uutisille.

– Olen tehnyt tätä nuoresta pojasta asti. Ne kuuluvat minun elämääni, nuo Saab-hommat.

Saab harrastuksena

Hän korostaa, ettei keräile Saabeja vaan entisöi niitä. Pojalleen Nikollekin hän on opettanut omat taitonsa. 

– Harrastan Saabia ja sen oheistuotteena tulevat kellot ja saunamittarit, joita teen Saabin eri osista. 

Hietolahden käsissä esimerkiksi Saabin pölykapselit saavat uuden elämän kelloina. 

– Teen vuoden 1976-mallin Saabien nopeusmittareista saunamittareita. Vuoden 1980-mallin Saabeista teen vanhoja kelloja. Saabien pölykapseleista teen pillerikelloja sekä tallikelloja.

Saunamittarien taustana Hietolahti käyttää puuta, joka on kulkeutunut meren rannoille Tornion edustalla olevalta Kuusiluodon saaren sahalta, joka oli toiminnassa ennen sotia.

– Puu pitää ottaa äkkiä ylös ja öljytä, jotta se ei pääse halkeamaan.

Entisöi ja antaa lahjaksi, mutta ei myy

Hietolahti arvioi, että yhden Saabin entisöimiseen menee noin kolme kuukautta. Yleensä hän vaihtaa autoon osia ja ja kattoverhoiluja.

Nytkin pihalla odottaa yli kymmenen Saabia. Työn alla on vuoden 1988-mallin Saab 9000.

– Se on minun henkireikäni, että saapi tehdä tuollaista.

Hietolahti uskoo olevansa ainoa ihminen, joka valmistaa Saabin osista saunamittareita sekä kelloja. Ihmisillä on ollut tekemistä kohtaan positiivinen asenne.

– Olen purkanut jo monta Saabia aikaisemmin, joten minulla on paljon varastossa osia, joita voin käyttää entisöitäviin autoihin.

Hän kuuluu Saab-klubiin, jossa on noin 4000 jäsentä. Klubin jäsenten foorumista saa aina Saabeihin liittyvää apua puolin ja toisin. 

– Minulla on ystäviä ympäri maailmaa, koska myös Saab-klubeja on ympäri maailmaa.

Tärkeä harrastus ja elämäntapa

– Se on sellainen asia, että ihminen voi kokea mielihyvän, kun saa rakennella pikkasen ja näkee vanhoja autoja, ettei kaikki mene romuttamolle. Minulle on tärkeää, että saan entisöidä autoja, jotka ovat sen arvoisia.

Hietolahti kertoo, että ihmiset tuovat Saabeja hänelle kun haluavat luopua niistä, mutta eivät kuitenkaan halua romuttaa niitä.

– Ihmiset haluavat, että esimerkiksi isänsä tai äitinsä vanhan auton elämä vielä jatkuu. Sitten minä lähetän kuvan autosta heille ja vanhat ihmiset tykkäävät siitä, että jotkut pitävät heidän Saabejaan hengissä.

– En tee tätä rahan takia, koska ei tämä rahallisesti kovin kannattavaa ole. Tämä on harrastus, minun elämäni tarkoitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.