Arnold Schwarzeneggerin kanssa kisannut kehonrakentaja puhuu karusta totuudesta

Kehonrakennuksen kultaisen aikakauden legendoihin lukeutuva Tom Platz puhuu avoimesti dopingin käytöstä.

Platz niitti komeaa kehonrakennusmenestystä 1970–80-luvuilla, ja hänet nähtiin usein lajin arvostetuimmassa Mr. Olympia -kilpailussakin. Yhdysvaltalainen oli muun muassa jakamassa lavaa seitsemän Mr. Olympiaa voittaneen Arnold Schwarzeneggerin ja kahdeksan Mr. Olympiaa voittaneen Lee Haneyn kaltaisten hirmujen kanssa. Platz sijoittui itse Mr. Olympiassa parhaimmillaan kolmanneksi vuonna 1981.

Platz tunnettiin parhaiten valtavista jaloistaan, ja hän kilpailikin ajoittain erinäisissä kyykkäämiskilpailuissa. Mies keräsi arvostusta harjoituksellisena perustana toimineista intensiivisistä ja korkean volyymin treeneistä, mutta pelkällä treenaamisella ja ruoalla lavakuosia ei rakennettu.

Platzilta kysyttiin tuoreessa Golden Era Bookworm -kanavan haastattelussa, pystyikö hän ylläpitämään hurjaa fysiikkaansa ilman steroideja. Platz pohti, että hän pääsi kovaan tikkiin muutoinkin, mutta suonikkaan "ainekuosin" saavuttaminen ei onnistunut häneltä muutoin kuin "pienellä määrällä anabolisia aineita". 

"Erilainen maailma"

Platz kertoi Junior Mr. Michigan -kilpailun voitettuaan 19-vuotiaana tajunneensa, että hän voisi yltää voittoihin ilman steroidejakin, mutta hän ei saavuttaisi koskaan "ainekuosia". Platz päätti tuolloin turvautua steroideihin valmistautuessaan seuraavaan kilpailuunsa, Mr. Universeen.

Platz sanoi Winstrolin ja Dianabolin olleen suosittuja 1970-luvulla, ja hän sanoi operoineensa viiden milligramman päiväannoksilla – joita hän ei pitänyt valtavina.

Steroideilla ja muilla dopingaineilla on terveydellisiä haittavaikutuksia. Platz avasi tehneensä paljon tutkimusta ennen steroidien käytön aloittamista. Lääkärit avittivat häntä reseptien saamiseksi.

Platz arvioi käyttäneensä Mr. Olympia -kilpailuihin valmistautumiseen 300 dollaria kutakin kisaa kohden. Hän pohti aikojen olevan nykyään kovin erilaiset.

– Jätkät käyttävät tuhansia dollareita nykyään. Osallistumismaksuni oli kymmenen tai viisi dollaria kilpailuun. 

– Nykyään käytetään niin paljon rahaa kilpailemiseen. Se on erilainen maailma, Platz sanoi mutta osoitti kunnioitusta nykyajan kehonrakentajia kohtaan.

Yleisesti arvioidaan, että monet nykyiset kehonrakennushuiput käyttävät runsaasti enemmän dopingaineita kuin takavuosikymmenien tähdet.

4:30
Hiljattain menehtynyt brasilialainen kehonrakentaja Valdir Segato oli käyttänyt steroideja ja ruiskinut kehoonsa vaarallista Syntholia. Tässä hän esiintyy arkistovideolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja