Armeijalla ei ole varaa menettää yhtään helikopterilentäjää

Jo muutaman helikopterilentäjän siirtyminen puolustusvoimista Finnairin leipiin saattaa vaikeuttaa huomattavasti uusien helikopterien käyttöönottoa.

Helikopterilentäjiä on puolustusvoimissa vähän ja jo parin kolmen lähtö tekee tilanteen tukalaksi.
-Varsinkin nyt, kun uudet helikopterit ovat tulossa, on jokainen helikopterilentäjä puolustusvoimille kullan arvoinen. Helikopterilentäminen on oma erikoisalansa ja tätä asiantuntemusta ei meillä Suomessa liikaa tällä hetkellä ole, sanoo Utin jääkärirykmentin komentaja everstiluutnantti Jorma Ala-Sankila.

Ilmavoimista Finnairin liikennelentäjäkoulutukseen hyväksyttiin tammikuussa 33 Suomen ilmavoimien pilottia. Yksi heistä oli Utissa työskentelevä helikopterilentäjä. Kaikkiaan puolustusvoimissa on tällä hetkellä 13 helikopterilentäjiä. Peruskurssilta on uusia tulossa kahdeksan.

Koulutus kestää kaksi vuotta

-Ensimmäisten uusien joukkojenkuljetuskopterien pitäisi olla puolustusvoimien käytettävissä vuonna 2003. Uusien helikopterien asiantuntijatehtävät ja koelennot eivät salli lentäjien irtisanoutumisia. Nykyisiä lentäjiä tarvitaan myös uusien kouluttamiseen, Ala-Sankila painottaa.

Puolustusvoimien helikopterilentäjät ovat käyneet ilmavoimien kurssit. He ovat ovat kaikki lentäneet kiinteäsiipisillä koneilla ja osa suihkukoneilla. Koulutus on siinä mielessä sama kuin ilmavoimien lentäjillä. Kaikki pätevyydet omaavan kuljetushelikopterin perämiehen tai päällikön kouluttamiseen kuluu puolustusvoimissa noin kaksi vuotta.

Finnairin lentäjävalinnat ovat saaneet runsaasti julkisuutta, koska ilmavoimien pelätään menettävän merkittävästi lentäjiään Finnairille.
Siviililentäjiksi Finnairin lentäjäkoulutukseen haki kaikkiaan 90 ilmavoimien pilottia. Ilmavoimissa palvelee runsaat 320 ohjaajakoulutuksen saanutta lentäjää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat