Arkiympäristö tutuksi rakennusperinnön teemavuonna

Ympäristöministeriö ja Museovirasto herättelevät suomalaisia katsomaan arkiympäristöä uusin silmin. Kansalaiset pääsevät tänä vuonna muun muassa äänestämään mielirakennuksestaan sekä tutustumaan kotikyläänsä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin asiantuntijoiden opastuksella.

Rakennusperinnön teemavuotta vietetään Suomessa ensi kertaa, ja sen pääjärjestäjiä ovat ympäristöministeriö ja Museovirasto. Teemavuoden pääsihteeri Timo Tuomi sanoo, että vuosi on tavallaan osa ihmisten hyvinvointipalvelua. Suomalaista rakennusperintöä nostetaan kansalaisten tietoisuuteen, ja sitä kautta suomalaisten toivotaan saavan aiempaa enemmän irti arkiympäristöstään.

Vuoden kuluessa järjestetään useita yleisötapahtumia. Lähiympäristön rakennusperintöön pääsee muun muassa tutustumaan museoiden ja muiden asiantuntijatahojen avustuksella kävelyjen aikana. Tuomen mukaan ympäri Suomea on pistetty pystyyn myös kyläkomiteoita, jotka paikallisen museon asiantuntijan avustuksella tekevät kotikylää tutuksi.

Syksyllä pidetään monien arvorakennusten ovet avoinna yhtenä viikonloppuna. Tuomen mukaan esimerkiksi Helsingissä Säätytaloa ja rautatieaseman presidentin odotushallia pyritään esittelemään yleisölle.

Rakennusperinnön teemavuodessa ovat mukana myös muun muassa Kotiseutuliitto, maakuntamuseot, ympäristökeskukset ja valtionhallinnon rakennusperintöä hallinnoivat yksiköt.

(MTV3-STT)

Vuoden tapahtumista lisätietoja:www.ymparisto.fi/rakennusperinto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja