Arkeologinen vuosi 2013: Miekkamies ja kulta-aarteita

Ruumishauta viikinki- ja ristiretkiaikaisine miekkoineen, presidentinlinnan pihalta löytyneet aarteet ja Pohjois-Suomen kivikautiseen asutukseen liittyvät rakenteet ja esineet olivat viime vuoden hienoimpia arkeologisia löytöjä.

Museoviraston tutkijoilla oli paljon töitä ja monia mielenkiintoisia kohteita. Ne tuovat tietoa menneisyydestä ja joskus jopa muuttavat historiankäsityksiä.

- Tästä vuodesta ei ole vielä aavistakaan, sanoo yli-intendentti Marianna Niukkanen Museoviraston arkeologisista kenttäpalveluista.

Tarjouspyyntöjä ja tilauksia tippuu pikku hiljaa vuoden edetessä.

Tiukat turvajärjestelyt

Presidentinlinnan työt Helsingin keskustassa poikkesivat monin tavoin muista: kaivaukset tehtiin talvella telttakatoksen alla ja liikkuminen alueella edellytti kulkulupia.

Tasavallan presidentin kanslia valvoi myös valokuvausta kohteessa.

- Työt sujuivat hyvin ja kaikki ymmärsivät kohteen erityisluonteen, Niukkanen kertoo.

Mankbyhyn arkeologinen puisto

Espoon Mankbyn vuonna 2007 alkanut tutkimusprojekti on saatu päätökseen.

Alueelta löydettiin kenties Pohjoismaiden vanhin paritupa, jonka arvellaan ajoittuvan 1400-luvulle. Työn tekivät Helsingin yliopisto ja Espoon kaupunginmuseo.

Kartanomaisen parituvan esillekaivaminen oli tutkijan mukaan kärsivällisen työn tulos, ei mikään pikavoitto.

- Nyt on aika keskittyä kaivausten analysointiin ja tulosten julkaisemiseen, kuvailee historiallisen arkeologian dosentti Georg Haggrén

Espoon kaupunki suunnittelee alueelle nyt arkeologista puistoa.

Meripihkanappi Baltiasta

Rovaniemen Koskenniskan kivikautisen asuinpaikan kaivauksissa on löydetty nuolenkärkiä ja työkaluja. Tämä kohde ajoittuu myöhäiskivikaudelle, n. 3000-2000 ennen ajanlaskun alkua. Erityisen harvinainen löytö on meripihkanappi, joka on peräisin todennäköisesti Baltian rannikolta.

Kokonaisuus tärkeintä

Iin Illinsaaressa kaivauksissa on saatu uutta tietoa Pohjois-Suomen rautakaudesta. Aiemmin ajateltiin, ettei alueella ollut kiinteää asutusta. Kenttätyöt ovat muuttaneet käsityksiä, koska Siikajoelta, Iistä ja Utajärveltä on viime vuosina löydetty myöhäisrautakautisia muinaisjäännöksiä ja muita löytöjä.

lllinsaarelta löydettiin viime vuonna muun muassa haudattu vainaja ja tekstiilin kappale. Niiden arvellaan olevan peräisin vuosilta 1100-1200.

- Mitkään esineet eivät oikeastaan ole tärkeitä sellaisenaan. Ne ovat tärkeitä ainoastaan osana kokonaisuutta, painottaa tutkija Jari-Matti Kuusela Oulun yliopistosta.

Kuusela on tyytyväinen Illinsaaren kaivauksiin, mutta projekti jatkuu.

Kaupunkitalojen perustuksia

Raahen Pekantorilla työskennelleet arkeologit ovat löytäneet kaivauksissa 1600- ja 1700-luvun kaupunkitalojen perustuksia ja kellareita.

Poikkeuksellinen esine oli aurinkokello, toista samanlaista ei tunneta Suomesta.

Museovirastolla on myös 3-henkinen ryhmä, joka tekee vedenalaisia kenttätöitä. Viime kesänä he muun muassa paikansivat viistokaiutuksen avulla uusia hylkyjä Kotkan edustalla.

Arkeologit Museovirastosta, yliopistoista ja maakuntamuseoista esittelevät töitään ja löytöjään 12-13.2. kenttätöiden esittelypäivillä Kansallismuseossa Helsingissä. Tapahtuma on avoin myös yleisölle. 

Lue myös:

    Uusimmat