Ari Vaahtera kuollut

Kotimaisen rockin vaikuttajiin muusikkona ja tuottajana noussut Ari Vaahtera on kuollut. 49-vuotias Vaahtera menehtyi vuoden kestäneen sairauden jälkeen Helsingissä torstaina.

Ari Vaahtera tuli tunnetuksi jo alle 20-vuotiaana, kun hän soitti 1970-luvun alussa Kalevalan basistina. Rockia mustan musiikin rytmeillä maustanut Kalevala muistetaan muun muassa albumistaan Boogie Jungle.

Vaahteran tärkein yhtye muusikkona oli Bluesounds, jonka hän muodosti Dave Lindholmin ja Kalevalan ex-solistin Zape Leppäsen kanssa 1979. Juuri Vaahtera perehdytti Lindholmin puolipakolla newyorkilaisen Talking Headsin musiikkiin, mistä Bluesoundsin sointi sai ratkaisevan kipinän.

Vajaat kolme vuotta toiminutta Bluesoundsia voi pitää myös Dave Lindholmin uran tähän asti merkittävimpänä yhtyeenä. Bändi uudisti Suomi-rockia modernilla soundillaan, jossa Vaahteran elastiset bassokuviot nousivat bassolle epätavallisen isoon rooliin.

Bluesoundsin jälkeen aina uusista tuulista kiinnostunut Vaahtera kunnostautui myös tuottajana. Hänen ohjauksessaan uraa ulkomailla loivat Jimi Tenor & His Shamans ja 22-Pistepirkko.

Muusikkona Vaahtera näytti taitojaan 1990-luvulla sekä sooloalbumeilla että Kauko Röyhkän bändin parhaiden vuosien basistina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat