Ärhäkkä HIV-variantti levinnyt Euroopassa jo pitkään – tarttuu arvioiden mukaan yli viisi kertaa herkemmin

Tutkijoiden mukaan vaarallisempi ja helposti tarttuva HI-viruksen variantti on levinnyt jo vuosikymmenten ajan Alankomaissa. Asiasta uutisoi muun muassa Nature-tiedejulkaisu.

Tutkijat ovat analysoineet näytteitä yli sadalta variantin tartuttamalta ihmiseltä.

Varsinainen tutkimus tuloksineen on julkaistu Science-tiedejulkaisussa.

Tutkimusten perusteella variantti kasvattaa viruspartikkelien määrää veressä, minkä takia virus saattaa levitä ihmisestä toiseen suuremmalla todennäköisyydellä.

Varianttitartunta saattaa myös johtaa CD4 auttaja-T -solujen määrän laskuun, joka voi puolestaan kiihdyttää HI-viruksen aiheuttaman infektion kehittymistä viimeiseen AIDS-vaiheeseen muita HIV-variantteja nopeammin.

Lääkkeet tehoavat

Tutkijoiden mukaan uutta varianttia pitää seurata tarkasti, vaikkakaan se ei todennäköisesti johda kansanterveydelliseen kriisiin.

– Uuden variantin mutaatiot eivät tee viruksesta vastustuskykyisempää olemassa olevia HIV-lääkkeitä vastaan. Keinovalikoimasta löytyvät menetelmät tehoavat edelleen, kertoo Naturen siteeraama evoluutiobiologi ja epidemiologi Joel Wertheim Kalifornian yliopistosta.

Toisen asiantuntijan mukaan nyt tehdyt löydökset osoittavat hyvin, etteivät virukset aina kehity ajan kuluessa heikommin tarttuviksi.

Mistä tietää, milloin pitää mennä hiv-testiin? 0:40
Katso myös: MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin milloin pitää mennä HIV-testiin.
 

Maailmalla jylläävän koronaviruksen omikronvariantin usein lievempien oireiden takia on syntynyt narratiivi, jonka mukaan virukset muuttuvat hiljalleen vaarattomammaksi.

– Ei se niin toimi. Vaikka HIV ja SARS-CoV-2 ovat monin tavoin erilaisia, niin ei ole mitenkään sanottua, että SARS-CoV-2 heikentyisi, molekyyliepidemiologi Emma Hodcroft Bernin yliopistosta korostaa.

Globaali terveysongelma

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuosien laajoista tutkimuksista huolimatta HIV on edelleen mittava maailmanlaajuinen terveysongelma.

WHO:n arvion mukaan HIV-tartunnan kanssa eli vuonna 2020 lähes 38 miljoonaa ihmistä. Saman vuonna noin 680 000 ihmistä menehtyi HI-virukseen liittyvien syiden takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vuonna 2020 Suomessa todettiin 136 uutta HIV-tartuntaa, joista 74 prosenttia todettiin miehillä.

HIV on Naturen artikkelin mukaan yksi nopeimmin muuntuvista koskaan tutkituista viruksista. Viruksesta on useita eri kantoja ja niistä seuranneita mutaatioita.

Muihin HI-viruskantoihin verrattuna uuden variantin osalta virusta löytyi verestä 5,5-kertainen määrä. Niin ikään edellä mainittujen CD4 auttaja-T -solujen määrä väheni kaksinkertaisella nopeudella.

Tutkijoiden arvioiden mukaan hoitamattomana uusi variantti johtaa AIDS-vaiheeseen 2–3 vuodessa, kun muissa HI-viruskannoissa aikaa kuuluu 6–7 vuotta.

1990-luvun variantti

Tutkijat arvioivat, että uusi variantti syntyi Alankomaissa 1990-luvulla ja levisi nopeasti 2000-luvulla.

Leviäminen on kuitenkin hidastunut vuodesta 2010 lähtien, joka saattaa johtua Wymantin mukaan alueen HIV-toimenpiteistä.

Toistaiseksi uutta varianttia on havaittu Alankomaiden lisäksi yhteensä vain kahdella ihmisellä Sveitsissä ja Belgiassa.

Lue myös:

    Uusimmat