Arctic Sean kiristyspuheluista ei syytteitä - ”Rahojen on löydyttävä tai 15 merimiestä kuolee”

Arctic Sean kaappaustapaus on Suomessa loppuun käsitelty. Valtakunnansyyttäjä Jarmo Hirvonen on tehnyt Suomeen ulottuneessa uhkaussoittohaarassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Tapahtumat sattuivat kesällä 2009. Maltalle rekisteröity kuivarahtialus Arctic Sea lähti Pietarsaaren satamasta 22. heinäkuuta 2009 kohti Algeriassa sijaitsevaa Bejaian satamaa. Lastina oli yhteensä 6700 kuutiota mäntysahatavaraa. Lasti oli myyty suomalaisen Rets Timber Oy -yhtiön toimesta kolmelle eri ostajayhtiölle Algeriaan.

Laivan piti saapua Algeriaan 4. elokuuta, mutta Ruotsin aluevesillä laivaan nousi kahdeksan miestä esiintyen poliiseina. Kaappaajat ottivat aluksen haltuun, pahoinpitelivät miehistöä ja vahingoittivat viestijärjestelmiä. Miehistönä oli 15 venäläistä.

Kaappauksen vaiheet

24.7. Alus kaapattiin Ruotsin Gotlannin ja Öölannin väliseltä merialueelta.

29.7. Arctic Seasta tehtiin viimeisin varma havainto Englannin kanaalissa 5 päivää kaappauksen jälkeen.

4.8. Aluksen piti saapua määränpäähänsä Bejaian satamaan.

11.8. Arctic Seasta tehtiin useita vahvistamattomia havaintoja Afrikan länsirannikolla.

17.8. Venäläinen merivoimien alus löysi Arctic Sean Kap Verden läheltä.

Aluksen omisti tapahtuma-aikaan Maltalle rekisteröity Arctic Sea Ltd. Aluksen operoinnista ja rahtauksesta vastasi helsinkiläinen Solchart Management, jonka toimitusjohtaja oli Suomessa asuva venäläinen Viktor Matveev.

Useita puheluita

Kaappauksen aikana Matveeville soitettiin useita kiristyspuheluita. Suomen poliisin tutkinnan mukaan soittaja oli Dimitri Savins, joka johti rikollisryhmää. Savins tuomittiin Moskovassa merirosvouksesta seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Puhelutallenteiden mukaan uhkaukset olivat selkeitä.

”Okei, aloitetaan 1,5 miljoonan euron vaatimuksella laivasta, lastista ja miehistöstä. Takaan myös ettemme koske yhtiönne neljään muuhun laivaan”.

”Olet nyt tilanteessa, jossa sinun pitää pelastaa ihmiset tällä laivalla”

”Minulla on ohjeet pomolta. Rahojen on löydyttävä. Muuten 15 merimiestä ei koskaan näe perhettään”.

Teko jäi yritykseksi, koska Matveev ei ole kyennyt hankkimaan tarvittavia lunnasrahoja ennen yhteydenpidon katkeamista 7. elokuuta. Lopulta Venäjän laivasto nousi Arctic Sea alukseen Afrikan rannikon tuntumassa 17. elokuuta.

Valtionsyyttäjä Hirvonen katsoi, että rikoksesta olisi voinut syyttää Suomessa, mutta koska Savins oli jo tuomittu Venäjällä, niin syyttäminen Suomessa olisi tarkoituksetonta.

Poliisi: ”Koko motiivi ei selvinnyt”

Tapauksen aikaan liikkui paljon erilaista tietoa siitä, että tapaus olisi voinut liittyä aseiden salakuljetukseen.

- Mitään näyttöä ei mistään aseiden salakuljetuksesta saatu, mutta koko motiivi ei selvinnyt, rikoskomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista sanoo. – Me tutkimme sitä niin pitkälle kuin kykenimme, mutta emme päässeet esimerkiksi kuulemaan epäiltyjä missään vaiheessa.

Kaappausta ei enää Suomessa tutkita, mutta Viro ja Latvia jatkavat tutkintaa toimeksiantajien osalta.

Vanhoja uutisia:

- 17.8.2009

- 25.8.2009:

- 10.9.2009:

- 18.11.2010

- 18.11.2010:

Lue myös:

    Uusimmat