Applen perustaja varoittaa ihmiskuntaa tekoälyn vaaroista

Tietotekniikkayhtiö Applen toinen perustaja Steve Wozniak on huolissaan tekoälyn kehityksestä.

Wozniak sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa, että tietokoneet saattavat kehittää itsenäisen tietoisuuden ja ottaa vallan ihmisiltä.  

Wozniakin mukaan tietokoneet saattavat ensin oppia keskustelemaan ihmisten kanssa niin vakuuttavasti, että eroa ihmisen kanssa käytyyn keskusteluun ei huomaa. Seuraavaksi ne oppivat tekemään itsenäisiä päätöksiä. Tästä on jo ensimmäisiä esimerkkejä, esimerkiksi Googlen itseään ohjaavat autot, jotka päättävät itse, miten ne liikkuvat liikenteessä.

– En halua, että ne onnistuvat. Olen puhunut tästä jo kolme vuotta, ja monet muutkin alkavat olla huolissaan tekoälystä, Wozniak sanoo lehdelle. 

Tekoälyn vaaroista ihmiskunnalle ovat puhuneet myös muun muassa PayPalin ja Teslan perustaja Elon Musk ja fyysikko Stephen Hawking.  
Wozniakin mukaan on olemassa vaara, että ihmiskunta menettää teknologian hallinnon ja taantuu koneiden lemmikkieläimiksi. Kun ihmistä paremmin ajattelevat koneet kerran syrjäyttävät ihmisen, ei paluuta ole, Wozniak sanoo.  

– Onko koskaan käynyt niin, että olemme korvanneet koneen, joka on korvannut ihmisen? Ne lyövät meidät laudalta, Wozniak sanoo.  

Wozniakin mielestä ihmiset pärjäävät vielä, mutta kehittävät jatkuvasti tietokoneita fiksummiksi - tietämättä minne kehitys lopulta johtaa.  

– Emme halua joutua lemmikkieläinten asemaan, mutta odottakaa vain kunnes ne oppivat ajattelemaan itse ja ohjelmoimaan itseään.  

Wozniak antoi haastattelun ruotsalaislehdelle vierailleessaan Tukholmassa teknologiakonferenssissa.  

Lue myös:

    Uusimmat