Antti Heikkilä: Masennuslääkkeet ovat tehottomia

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan masennuslääkkeiden tehoa ei voida todistaa, mutta niiden sivuvaikutuksia sen sijaan paljastuu yhä enemmän.

Lääkäri Antti Heikkilä kritisoi jyrkästi suomalaista toimintatapaa depressiopotilaiden suhteen. Lääkärit määräävät potilailleen hanakasti masennuslääkkeitä, ja kansa tottelee auktoriteetteja. Suomalaisten käsi käy lääkepurkilla ahkeraan.

− Masennuslääkkeet ovat tehottomia. Serotoniinin mielialaa kohottavaa vaikutusta ei voida mitata, eikä sen tehoa voida näin ollen todistaa. Masenuslääkkeet eivät eroa millään lailla lumelääkkeistä, Heikkilä sanoo.

Heikkilä on huolissaan paitsi lääkkeiden runsaasta käytöstä, myös niiden sivuvaikutuksista, joista ei puhuta avoimesti.

− Tuoreen tutkimuksen mukaan masennuslääkkeet lisäävät naisilla aivohalvauksen riskiä. Lääkkeet vaikuttavat myös vastakkaisesti, etenkin lapsilla ja nuorilla. Ne lisäävät aggressiivista käyttäytymistä ja itsemurhariskiä. Näiden lääkkeiden käyttö on liitetty muun muassa Suomen kouluampumistapauksiin.

Sivuvaikutuksista on Heikkilän mukaan tiedossa vain jäävuoren huippu.

− Tutkimukset sivuvaikutuksista ovat väärennettyjä. Kukaan ei tiedä, mitä kaikkea taustalla piilee.

Sosiaalietuudet vaarassa

Heikkilä sivaltaa myös Kansaneläkelaitosta, joka on ottanut masennuspotilaiden suhteen päällepäsmärin roolin. Hän ottaa esimerkiksi potilaan, joka on saanut lääkäriltä masennusdiagnoosin.

− Mikäli potilas ei osta lääkärin määräämiä lääkkeitä, hän menettää sosiaalietuutensa. Kysymys kuuluu, menettääkö etuudet vai syödäkö lääkkeitä, joilla on runsaasti sivuvaikutuksia?

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja