Mainos

Antaako Tarja Halonen Finlandia-palkinnon naiselle?

Kulttuuripiireissä veikkaillaan nyt kiivaasti, kenelle presidentti Tarja Halonen ojentaa tiistaina Finlandia-palkinnon ja sekin: 30 000 euroa. Useimpien mielestä joka tapauksessa naiselle, koska Halonen on muutenkin kova puolustamaan naisia.

Veikkaaminen on silti aivan yhtä vaikeaa kuin edellisinäkin vuosina. Tilastollisesti naiskirjailijalla on suuremmat mahdollisuudet, sillä kuudesta ehdokkaasta neljä on naisia. Lisäksi nainen on saanut kirjallisuutemme merkittävimmän palkinnon vain 11 kertaa, mies 18. Nämä asiat eivät varmastikaan vaikuta Haloseen millään tavalla.

Jos nyt sitten jätetään suosiolla miesehdokkaat, esikoiskirjailija Aki Ollikainen (Nälkävuosi) ja neljännen kerran ehdolla oleva Juha Seppälä (Mr. Smith), syrjään, niin kuka naisista? Kaikkien teoksethan ovat todetusti erinomaisia.

Aakkosjärjestyksessä. Riikka Ala-Harjan Maihinnousu-romaanissa on voimakkaita naisia ja tunteita, yksinhuoltaja. Aivan mahdollinen valinta Finlandia-diktaattorilta.

Pirjo Hassinen on kärjessä rahapeliyhtiö Betsafen Finlandia-veikkauksessa ja hän myös ansaitsisi voiton. Neljännen kerran ehdolla olevan Hassisen voittaessa rahansa saisi tuplana takaisin, kun taas molemmilla miehillä kertoimet ovat 20. Hassisen Popula on analyysi nykypolitiikastamme ja ääriliikkeistä. Aiheen lisäksi upea kieli ja vino huumori voivat hyvinkin vedota Tarja Haloseen.

Heidi Köngäksen Dora, Dora -kirjassa Hitlerin luottomiehen Albert Speerin seurue matkaa Lapissa. Psykologinen romaani näyttää miten ihmiset torjuvat näkemänsä kauheudet ja yrittävät perustella itselleen tekojaan. Romaani voisi vallan hyvin voittaa.

Sitten vielä Ulla-Lena Lundbergin Jää, monitasoinen teos yhdyskunnasta eristyneessä saaressa. Moneen kertaan palkitun kirjailijan uusimman romaanin julkistettiin tänään olevan ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoon -poikkeuksellisesti sekä Suomesta että Ahvenanmaalta. Kritiikkien "ehdottomaksi helmeksi" ja "suureksi romaaniksi" julistama teos on sekin siis vahvoilla.

Kuka tästä selvän ottaa. Valitsija voi aina yllättää kaikki. Monesti niin on käynytkin. Tänään se ratkeaa klo 13.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.