Ano Turtiaiselle huomautus – epäili ministeri Kiurun saavan syytteen "jopa kansanmurhasta"

Puhemies Antti Rinne (sd.) muistutti eduskunnan täysistunnossa Valta kuuluu -kansalle puolueen ainoaa kansanedustajaa Ano Turtiaista vakaan ja arvokkaan käytöksen tarpeellisuudesta.

Hallitus esitti keskiviikkona tartuntatautilakiin uutta pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä voitaisiin vaatia koronavirusrokotteita. Sote-alalla työskentelevällä olisi lakiesityksen mukaan vastaisuudessa oltava suoja koronaa vastaan rokotusten tai sairastetun taudin kautta.

Kansanedustaja Turtiaisen mukaan terveydenhuollon henkilöstöä "simputetaan oikein kunnolla". Kysymyksensä hän suuntasi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.).

– Ministeri Kiuru, onko suurin syynne tällaisen toimintanne jatkamiselle, että tiedätte joka tapauksessa joutuvanne syytteeseen jopa kansanmurhasta?, Turtiainen kysyi täysistunnossa.

Kiurun vastaus Turtiaisen kysymykseen oli varsin lyhyt.

– Edustaja Turtiainen, kaikki, mitä tässä salissa sanotaan, on onneksi julkista, Kiuru totesi.

Myöhemmin puhemies Antti Rinne (sd.) antoi Turtiaiselle virallisen huomautuksen.

– Suomen perustuslain 31 §, jossa puhutaan kansanedustajan puhevapaudesta ja esiintymisestä, toteaa 2 momentissa: "Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta. Eduskunta voi antaa toistuvasti järjestystä rikkoneelle kansanedustajalle varoituksen tai pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista", Rinne totesi.

– Huomautan teitä tämän pykälän vastaisesta käyttäytymisestä, edustaja Turtiainen, Rinne jatkoi.

Helmikuussa myös puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) antoi Turtiaiselle huomautuksen. Tuolloin syynä oli se, että Turtiainen kritisoi varapuhemies Juho Eerolaa (ps.) siitä, että tämä oli istuntosalissa huomauttanut Turtiaisen kasvomaskin käytöstä. Turtiainen moitti Eerolaa nyrkit pystyssä.

Vehviläisen mukaan Turtiainen ei käyttäytynyt vakaasti ja arvokkaasti, kuten kansanedustajalta edellytetään. Puhemies piti Turtiaisen käytöstä erittäin moitittavana.

Turtiaisen saamasta huomautuksesta uutisoi ensimmäisenä AlfaTV.

Lue myös:

    Uusimmat