Mainos

Anne ja Kari asuvat ympäri vuoden asuntovaunussa – koti kulkee mukana, vapauden suloisessa tuulessa

Vaasalaiset Anne ja Kari Mäkinen asuvat vuoden ympäri omassa asuntovaunussaan, Kalliojärven Lukkuhaan caravan-alueella. Jo 18 vuoden ajan he ovat nauttineet paikan tunnelmasta, josta heiltä ei löydy kuin ylistyssanoja.

Anne ja Kari Mäkinen ovat löytäneet Lukkuhaasta oman keitaansa. Kaikki on heidän omien sanojensa mukaan "viimeisen päälle", huoltorakennuksia myöten.

– Ilmakin on täällä aina mitä parhain, kehaisee Kari Mäkinen.

Erityistä kiitosta saavat mainiot naapurit ja sosiaalinen piiri, jota vuosipaikka tarjoaa. Yhdessä pelataan, istutaan iltaa ja jutustellaan, talvisin puurretaan lumitöitä ja syksyisin marjastetaan ja sienestetään.

Mäkiset ovat Lukkuhaka-vuosien saatossa tehneet lukuisia ystäviä ja paljon heillä käy myös vieraita, etenkin kesäaikaan. Iloisina he toivottavat aivan kaikki tervetulleiksi luokseen. 

Lapsenlapsia pariskunnalla on kahdeksan, näistä vanhimpina yhdeksänvuotiaat kaksoset.

– Riittää joka viikolle, Kari naurahtaa.

Puutarhassa kirsikoita ja raparperia

Puitteet ovat erinomaiset, makuusijojakin on jopa kuudelle. Mäkisillä on reilu kolme vuotta ollut Kabe-merkkinen vaunu, jota on laajennettu vaunun etuteltalla kohti omaa somaa puutarhaa.

Kari Mäkinen tunnustaa puutarhan kaiketi enemmän emännän valtakunnaksi, mutta kertoo toimivansa oivana apumiehenä aina tarvittaessa. Pihapiiri notkuu kirsikoita, mustikoita, raparperia ja hurmaavia kukkasia.

– Mikäs sen ihanampaa, kun asustaa näin luonnonhelmassa, huokaa Kari Mäkinen.

Hän tuumaakin, ettei kotona juuri ole tarvetta käydä kuin postit kurkkaamassa.

– Tässä on kaikki, tarpeellinen ja tarpeeksi.

Talven viimakaan ei Anne ja Kari Mäkistä hetkauta. Tiukimpia pakkasia vietetään mieluummin vaunun lämpimissä sisätiloissa, jossa kylmästä ei ole tietoakaan. Ystäviä löytyy alueelta myös talvella, sillä tuolloinkin vaunuja majailee naapurissa nelisenkymmentä. Kesäaikaan luku kohoaa peräti yhdeksäänkymmeneen.

Parasta on vapaus

Joka toinen vuosi karavaani myös notkahtaa liikkeelle. Katsastuksen mainingeissa tehdään aina jokin reissu, usein Itä- tai Pohjois-Suomeen suunnaten. Ensi kesän reittiäkin on jo suunniteltu, Lappi kutsuu ja kaiketi ajellaan myös Norjan puolella. Mäkiset kannustavat ihmisiä lajin pariin.

– Ehdottomasti kannattaa kokeilla, saa vapaasti liikkua miten haluaa, Kari Mäkinen kehuu. 

– Vapaus! Se on parasta, hän jatkaa. 

Siihen Mäkisetkin ihastuivat vuonna 1984. Viikon vuokrauksen jälkeen lähdettiin ostamaan omaa vaunua. Kari ounastelee karavaanaritestauksen aiheuttavan hyvin helposti tällaista positiivista riippuvuutta.

Perheen ensimmäiset retket suuntautuivat pohjoiseen ja aina Norjaan saakka. Lämpimimmät vaunumuistot lienevätkin vuonomaasta, lapset olivat pieniä ja Mäkiset pääsivät ihastelemaan uusia jylhiä maisemia. Oma kotimaa kerää myös vuolaita kehuja.

– Suomi on turvallinen maa ajaa ja yöpyäkin melkein missä vaan, Kari kiittelee.

Anne ja Kari Mäkisellä koti kulkeekin aina mukana, vapauden suloisessa tuulessa.

Kalliojärven Lukkuhaka on SFC-Pohjanmaa ry:n omistama caravan-alue Isonkyrön Valtaalan kylässä, 35 kilometriä Seinäjoelta Vaasan suuntaan.  

​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.