Anna-Maija Tuokko pelkäsi tanssikisaan lähtemistä: "Ajattelin, että äänestääköhän minua kukaan? "

Anna-Maija Tuokko on tanssinut itsensä katsojien sydämiin. Näyttelijä pitää Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan osallistumista yhtenä elämänsä huippukokemuksista.

Anna-MaijaTuokko oli vielä ennen Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailua kohtalaisen tuntematon nimi monelle suomalaiselle. Tanssikisassa menestymisen myötä olemme oppineet tuntemaan hänet lähemmin.

Tuokko tiedosti myös itse, että hänellä ei olisi takanaan samanlaisia fanijoukkoja kuin monille muilla kilpailijoilla.

– Pelkäsin, että kukaan ei äänestä minua. Ne, jotka seuraavat teatteria ja musikaaleja, tuntevat minut, mutta suurelle yleisölle olin varmasti melko tuntematon. Minulla ei ollut olemassa omaa äänestäjäkuntaa. Sen vuoksi onkin tuntunut ihanalta, että ihmiset ovat tykänneet siitä, mitä olemme tehneet Matin (Puron) kanssa, Tuokko kiittelee.

Tuokko on tanssinut yhdessä tanssiopettajansa Matti Puron kanssa tiensä finaalikaksikkoon. Kokemus yllätti jopa näyttelijän rankkuudellaan. Hän ei kuitenkaan vaihtaisi pois yhtäkään päivää.

– En osannut odottaa, kuinka rankkaa tämä on niin etenkin henkisestikin. Tämä kokemus on ehdottomasti vienyt minulta jalat alta. Tämä on yksi koko elämäni huippukokemuksista. Olen uppoutunut tähän täysillä mukaan. Koko prosessiin liittyy niin monenlaisia tunteita. Tässä on menty aina epäuskosta voitonriemuun. Siinä on iso tunneskaala, Tuokko hehkuttaa.

Voimia treenaamiseen hän on saanut läheisiltään. Kotona häntä on ollut tsemppaamassa hänen aviomiehensä Kari Heiskanen. Pariskunnalla on toukokuussa 2015 syntynyt tytär.

– Kotijoukkojen on pakko olla tukena. Iso kiitos sinne. Koko perhe on auttanut minua. Kaikki ymmärtävät, että tämä on tällainen ”kerran elämässä” -juttu.

Perusti oman tanssiryhmän

Tuokon ja hänen tanssiparinsa Matti Puron livevedot ovat hämmästyttäneet jokaisessa lähetyksessä niin katsojat kuin tuomaritkin. Täysin keltanokka Tuokko ei kuitenkaan tanssin saralla ole. Tanssi on kulkenut mukana hänen elämässään aivan lapsesta saakka. Hän on opiskellut tanssimista aikuisiällä.

– Kävin pienenä tyttönä katsomassa Helsingissä Hype-musikaalin, ja sen jälkeen halusimme perustaa ystävieni kanssa samanlaisen step up -tanssiryhmän. Asuin pienellä paikkakunnalla Viialassa eikä meillä ollut mahdollisuutta mennä tanssikouluun, niinpä päätimme perustaa itse tanssiryhmän. Muun muassa vuoden 2009 TTK-voittaja Satu Tuomisto, on ollut samassa tanssiryhmässä kanssani, Tuokko kertoo.

Musikaaliroolejaan varten hän on opiskellut muun muassa jazz-tanssia, steppiä ja balettia. Paritanssit hän on kuitenkin joutunut opettelemaan alusta asti, aivan kuten muutkin kilpailijat.

– Tanssitaustastani on ollut apua uuden oppimisessa. Olen myös harrastanut liikuntaa koko ikäni, mikä on auttanut jaksamaan fyysisesti rankkojen treeniviikkojen keskellä.

– Paritanssit olivat kuitenkin täysin tuntematon maailma minulle. Se, että on harrastanut jotakin tanssilajia, ei välttämättä tarkoita sitä, että olisi lahjakas jossain toisessa, Tuokko jatkaa.  

Näytteleminen vei sydämen

Vaikka tanssi on aina ollut Tuokolle rakas laji, vei näytteleminen hänen sydämensä jo teininä. Hän opiskeli Teatterikorkeakoulussa vuosina 2001–2005 ja valmistui Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2005.

– Jo lapsena nautin esiintymisestä. Noin 13-vuotiaana minulle valkeni, että haluan teatterinäyttelijäksi. Näin tuolloin Juurakon Hulda –nimisen näytelmän, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Aloin pian sen jälkeen näyttelemään ja tajusin, että näytteleminen on suuri osa identiteettiäni. Hain Teatterikorkeakouluun ja pääsin toisella yrittämällä sisään. Olin tuolloin 20-vuotias.

Nykyään 36-vuotias näyttelijä on tehnyt paljon töitä uransa eteen. 

– Olen saavuttanut urallani sellaisia asioita, joita olen halunnut tekemällä paljon töitä. En ole koskaan saanut mitään helpolla. Olen joutunut ja toisaalta myös saanut ylittää itseni monta kertaa. Se, että saan tehdä elämässäni asioita, joista olen aina haaveillut, on elämäni suurin saavutus. Olen aina mennyt unelmiani kohden.

Yksi suurimpia onnenhetkiä oli Tuokon esikoisen syntymä kesällä 2015. Hän oli jo pitkään toivonut lasta.

– Onnellisuus syntyy hetkistä ja asenteesta. Yritän vaalia positiivista asennetta itsessäni. Elämässäni on tapahtunut myös monenlaisia takaiskuja, mutta en halua lannistua niistä.

Tanssi jatkuu ikuisesti

Tanssii Tähtien Kanssa –kilpailu on tehnyt Tuokkoon ja muihin kanssakilpailijoihin lähtemättömän vaikutuksen. Se on täyttänyt Tuokon päivät jo kymmenen viikon ajan.

– Itkin jo viime viikolla sitä, että kohta tämä kaikki loppuu. Olemme päättäneet Kirsin (Alm-Siira) kanssa, että vedämme mielettömän show’n. Tätä kokemusta vaalin sydämessäni koko loppuelämäni. Toisaalta koti kiittää, kun tämä loppuu, mutta samalla se on ihan hirveää.

Ohjelman juhlakausi on ollut täynnä dramaattisia tapahtumia. Kauden koskettavimpiin hetkiin lukeutuu Tuokon mielestä viime sunnuntaina tapahtunut ikävä käänne. Hänen ystävänsä ja näyttelijäkollegansa Laura Malmivaara joutui jättämään kisan kesken loukattuaan kätensä juuri ennen finaalia.

– Tapa, jolla Laura kantoi itsensä läpi koko viime sunnuntain suoran lähetyksen, oli koskettavinta, mitä olen tämä kauden aikana kokenut. Hän osasi kuin ihmeen kaupalla muuttaa valtavan pettymyksen positiiviseksi voimaksi. Hän kannusti meitä ja oli iloinen puolestamme. Se osoittaa rautaista ammattitaitoa ja henkistä vahvuutta.

– Tässä kilpailussa ei ole ollut minulle kyse voitosta missään vaiheessa, vaan pikemminkin itsensä ylittämisestä, yrittämisestä, uuden oppimisesta ja yhteisestä matkasta. Näyttelijänä olen ehdottomasti ryhmätyön tekijä. Kilpaileminen on minulle sen vuoksi hieman vierasta, Tuokko sanoo.

Tanssiurakan jälkeen hänen elämässään puhaltavat uudet tuulet. Hänet nähdään syksyllä Maikkarin Game Night –viihdeohjelmassa, joka sukeltaa lauta- ja seurapelien maailmaan.

Toukokuussa hän suuntaa Tampereen Teatteriin harjoittelemaan elokuussa ensi-iltansa saavaa Huojuva talo –näytelmää. Kesällä hän kuvaa Onnela-sarjaa, joka nähdään ensimmäisenä C More -suoratoistopalvelussa tulevana talvena. Näyttelijän töiden lisäksi Tuokko toivoo, että hän pystyy pitämään kiinni tanssiharrastuksestaan kisan jälkeenkin.

– Toivottavasti tanssi jatkuu ikuisesti elämässäni. Se on minulle niin iso asia. En ole koskaan tanssinut eläessäni näin paljon. Tämä on tuonut elämääni täysin uusia tasoja. Toivoin, että pääsemme tekemään Matin kanssa tanssikeikkoja, Tuokko vihjaa.

Tanssii Tähtien Kanssa –finaali MTV3-kanavalla sunnuntaina klo 19.20. Tuija Tähtien Kanssa MTV3-kanavalla lauantaina klo 21.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja