Anja Snellman kritisoi terapiamarkkinoita: Kukaan ei valvo

Terapeuttien luvattu maa - totta vai humpuukia? 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut kirjailija Anja Snellman varoittaa villiintyneistä terapiamarkkinoista, joilla erilaiset "hengitysvalmentajat" laskuttavat huimia summia itsestäänselvyyksien puhumisesta. Snellmanin mukaan mieli voi mennä vääränlaisesta hoidosta entistä enemmän sekaisin.

Psykoterapeutiksi opiskelevan Anja Snellmanin mielestä kuka tahansa voi valita itsestään sopivalta tuntuvan terapiamuodon, mutta samalla kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, mihin ”vääränlainen” terapia voi johtaa.

– Sitähän saa mennä vaikka hipaisuterapiaan tai kiviterapiaan, että eihän sitä kukaan voi estää, mutta siinä on sitten nämä eettiset (kysymykset) ja vastuukysymykset mukana. Että jos jotakin ikävää tapahtuu, jos se pää menee vielä enemmän sekaisin, tai jos tulee hyvin voimakkaita ahdistuksia, niin kukaan ei valvo sitä, sanoo Snellman.

Psykoterapeutti ammattinimikkeenä on suojattu ja psykoterapeuttien toimintaa valvoo Valvira. Sen sijaan esimerkiksi life coach eli elämäntapavalmentaja on ammattinimikkeenä melko uusi, eikä nimikettä ole vielä suojattu millään tavalla.

Snellmanin mielestä terapiaan hakeudutaan nykyään entistä useammin ja siitä on tullut yleisesti hyväksytympää.

– Se on varsin hyvä, että ihmiset hakeutuvat apua etsimään ehkä herkemmin kuin aikaisemmin. Terapian tarve ei ole enää iso tabu.

Herkempi hakeutuminen terapiaan on kuitenkin Snellmanin mukaan samalla synnyttänyt melko ”villit” markkinat terapiapalveluille.

– On coacheja, valmentajia, kiviterapeutteja, valoterapeutteja, hengitysvalmentajaa, ja kädestä ja hartioista ennustajaa. Se voi olla vähän niin kuin sellainen viidakko, josta on vaikea löytää eettisesti kestävää ja vastuullista terapiaa, Snellman toteaa.

Snellmanin mukaan terapia on vallankäyttöä, ja pahimmillaan terapeutti voi manipuloida potilasta omien tarkoitusperiensä mukaan.

– Siitä voi olla sitten hyvinkin ikäviä seurauksia, voi olla niin, että joutuu sitten todella hakeutumaan raskaampaan psykiatriseen hoitoon sen jälkeen.

Snellmanin mielestä terapiamarkkinoilla on hyvin paljon rahastuksen makua.

– Kaikki tämä tällainen valmentaminen ja elämäntapacoachaaminen – kutsun näitä hengitysvalmentajiksi –, että ihan sellaisista itsestäänselvyyksistä puhumisesta otetaan aikamoisia liksoja.

Miksi terapia voi olla hyvin tarpeellista eläkkeelle siirtymisen tienoilla? Katso Snellmanin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat