Anette huomasi "mysteeripilven" tunturilla – paikalleen jämähtäneelle pilvelle löytyi harvinainen selitys: Katso kuvat!

0:38
Video: Kyseessä on orografinen pilvi. Kuvat: Anette Latva-Piikkilä.

Ohjelmapalveluyrittäjänä Levillä toimiva Anette Latva-Piikkilä teki erikoisen havainnon Pallastunturilla. Lumisen maiseman sekaan naamioitui pilvi, joka pysyi täysin liikkumattomana paikallaan.

Latva-Piikkilä kertoo Instagramissa, että he olivat Pallaksella, kun huomasivat Pyhäkeron päältä erikoisen pilven Pallasjärvellä. 

– Se ei liikkunut, muuttanut muotoaan vaan pysyi paikallaan ja muodossaan. Pilvet liikkuivat tuolloin hyvin matalalla, mutta ylempänä Pallaksella pääsimme tämän verhon ylle ja huomasimme tämän erikoisen ilmiön.

Kauniille tunturien sekaan soluttautuneelle pilvelle löytyi tieteellinen selitys. 

Taivaanvahti on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja.

– Hieno havainto tutulta seudulta! Kyseessä on orografinen pilvi (lenticularis), joita yleensä nähdään korkeammalta lentokoneesta. Suomessa harvinaisempaa nähdä näitä tunturista. Tunturi ohjaa kostean ilmavirtauksen nousemaan ylöspäin, kerrottiin eräässä vastauksessa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja